Látványos, minőségi

2018.01.14. 19:21

Látványos, igényes volt a Bükön rendezett 20. Megyebál

Muskétás végvári vitézek szikrázó puskalövésekkel köszöntötték a díszvendégeket, hagyományőrzők történelmi zászlókat vonultattak fel, hogy megteremtsék az ezeréves Vas megye múltját méltón idéző hangulatot a Bükön rendezett 20. Megyebálon.

MERKLIN TÍMEA

 

A hagyományőrzők történelmi zászlókat vonultattak fel, hogy megteremtsék az ezeréves megye 20. rangos báljához méltó hangulatot

A megye két legszebb hölgye fogadta az ajtóban az érkezőket: Kocsis Korinna szépségkirálynő (2008) és Patthy Krisztina kőszegi borkirálynő (2011). Mindkettőjük fejére Majthényi László megyei elnök tette fel anno a koronát, aki dr. Németh Sándorral, Bük város polgármesterével együtt szintén a bejáratnál fogadta kézfogással a vendégeket. Kint a Nádasdy Történelmi Fesztiválról is ismerhető Sárvári Bandérium tagjai fekete lőporral elől tölthető, kanócos muskétáikkal adtak le lövéseket. A török kori hagyományokat, gyalogos harcászatot bemutató végvári vitézek a Büki Gyógy-Bor Napokat szokták színesíteni, a két város együttműködése jegyében hívták meg őket a Megyebálra. A vasi megyeszékhely erős Monarchia korabeli katonamúltját pedig a 83-as gyalogezred és a 11-es huszárezred két-két díszelgő katonája reprezentálta a vendégfogadásnál, azon apropóból, hogy idén 100 éve ért véget az első világháború.

A bál kezdetén a hagyományőrzők felvonultatták Vas megye, Szombathely, Bük és a többi vasi város zászlaját. Szép Bence műsorvezető köszöntötte a díszvendégeket: dr. Hende Csabát, az országgyűlés alelnökét, Vas megye 1. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjét, Ágh Pétert, Vas megye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselőjét, Harangozó Bertalant, Vas megye kormánymegbízottját, Majthényi Lászlót, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét, dr. Borhy Lászlót, az ELTE rektorát, dr. Németh Sándort, Bük város polgármesterét, dr. Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét és a Vas megyei városok polgármestereit, illetve képviselőit.

Az ELTE rektora, a szombathelyi származású, a bálba feleségével és gyermekeivel érkező dr. Borhy László

régész, történész – megköszönve a megtiszteltetést, hogy a 20. Megyebál fővédnöke lehet – a megyebálok római kori gyökereit és történetét ismertette. A latin-olasz „ballare” szóból eredő „bál” XIV. Lajos, a Napkirály idején honosodott meg, Magyarországra Bécs közvetítésével került. Budán 700 főúri báli tervet jegyeztek fel a 18. században, szakmai szervezetek, cégek rendezésében.

Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke külön köszöntötte Ágh Ernőnét, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatóját, dr. Tiborcz János dandártábornokot, Vas megyei rendőrfőkapitányt, dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredest, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, a volt és jelenlegi püspöki helynököket, Brenner József és Császár István atyákat, dr. Kondora Bálintot, a megyei közgyűlés alelnökét, dr. Balázsy Péter megyei jegyzőt, Koczka Tibort, Szombathely alpolgármesterét. A megyei elnök köszöntőjében önfeledt szórakozást kívánt, és a mulatság végét is előrevetítette: „Hajnalra nemcsak a világosság jő el, de a táj is kifehéredik.”

Dr. Borhy László, az ELTE rektora a családjával érkezett a Megyebálra, amelynek fővédnökeként köszöntötte a résztvevőket

Dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere házigazdaként üdvözölte a résztvevőket, köszönve, hogy a minden évben más vidéki vasi városba vitt megyebált az elsők között rendezhették meg.

A nyitótáncot – Horváth Győző kállai kettős-koreográfiáját – az Ungaresca Táncegyüttes mutatta be, a Répcementi Férfikar katonadalokat énekelt, az est sztárvendége a „jég dupla whiskyvel” fílinget hozó Charlie volt, a báli zenét a Galaxy Tánczenekar szolgáltatta.

Éjfélkor adták át az Év Vasi Embere 2017 díjat, amelyet a kuratórium döntése alapján Brenner József nagyprépost, nyugalmazott püspöki helynök kapott. Amikor elindult az atya a helyéről előre, a díjátadás színhelyére, a rangos társasági esemény résztvevői, a megye és a városok elöljárói felemelkedtek az asztal mellől, és szinte díszsorfalat állva tapsoltak, hogy kifejezzék örömüket, ünnepelve köszöntötték a 83 éves atyát.

A 20. Megyebál résztvevői az asztal mellől felemelkedve, szinte díszsorfalat állva köszöntötték Brenner József atyát, amikor a helyéről előre jött, hogy átvegye a Vas Megyéért Egyesület kuratóriuma által megítélt az Év Vasi Embere 2017 díjat Fotók: Nagy Jácint

Dr. Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke elmondta: huszadik alkalommal díjazzák az Év Vasi Emberét, mindig olyanokat, akik a megye polgárosodását segítették, fejlesztették. A Brenner család több nemzedéken át adott kiválóságokat – polgármestert, mérnököket – a megyének, a legutóbbi generációban hárman a papi hivatást választották. Brenner József nemcsak a maga helyzeteiben állt helyt, de sokat tett vértanú fivére emlékének átmentéséért is.

- Életemben sokszor megtáncoltattak, anélkül, hogy táncolni tudtam volna – ezekkel a szavakkal fogadta Brenner József atya a díjat, elmesélve, miért nem tanult meg táncolni, majd így folytatta:

- Vas megyében születtem, itt éltem le az egész életemet, valamit én is hozzátettem a megyéhez. Harminc évig voltam a szalézi templom káplánja, sok minden az én kezem munkája. 15 évig voltam Kámonban plébános, felöltöztettem a templomot, a szocialista kultúrházat, és felépítettem a tornyot. 15 évig voltam püspöki helynök, ezalatt minden Vas megyei falut bejártam. Nincs egyetlen olyan falu sem, ahol ne jártam volna.

Az atya kifejtette: tudja, hogy ez a díj nemcsak neki, hanem vértanú testvére, Brenner János boldoggá avatása ügyének is szól, akinek érdekében tíz évig járta az országot. Ezért az összeget, amit a díszoklevélhez kapott, a testvére alapítványa javára ajánlotta fel.

Az Ungaresca Táncegyüttes kállai kettőse volt a nyitótánc, a koreográfiát Horváth Győző jegyzi

Az éjszakai műsor további eseménye volt a tombolasorsolás, amelynek bevételét – amint Simon Réka evangélikus lelkésztől megtudtuk – a nyáron, a Gyógy-Bor Napok után Bükön megrendezendő Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó helyi hátterének biztosítására fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában