évértékelés

2018.01.08. 15:30

Gyarapodó város Körmend, ígéretes a jövője

Eltelt egy év, a város 2017-ben is több új létesítménnyel gyarapodott. Bebes István polgármestert kértük a főbb történések számba vételére.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester képviselő-testületi ülést vezet. A város tavaly is eredményes évet zárt, látható fejlődéssel és megvédett munkahelyekkel. Számos új fejlesztési terv megvalósult, köztük a Vadászlak teljes felújítása. Fotó: Jámbori Tamás

- A 2017-es év sikerei köszönhetők az itt élők összefogásának, a körmendi emberek szorgalmának, igyekezetének és az önkormányzat kitartó munkájának. A teendők persze sohasem fogynak el, de évről évre kevesebb a régi adósság, szépül a városkép – fogalmazott a polgármester év végi összegezőjében.

- Még címszavakban is hosszasan sorolhatók azok a fejlesztések, beruházások, a város szépítésére szövetkezett akciók, amelyek az elmúlt évet jellemezték. Pedig nem volt pénzeső, s bár szinte minden lehetséges forrásra pályáztunk, számos esetben kisebb összegek jutottak a vártnál. Így folytatni kellett a feszes, takarékos gazdálkodást úgy, hogy a kitűzött városfejlesztési célok alapjában nem változhattak – húzta alá Bebes István, aki évekkel ezelőtt fogalmazta meg azóta sokszor emlegetett mondását, miszerint Körmenden a kis lépések taktikáját alkalmazzák. Ez a stratégia teljességgel bevált.

Bebes István polgármester képviselő-testületi ülést vezet. A város tavaly is eredményes évet zárt, látható fejlődéssel és megvédett munkahelyekkel. Számos új fejlesztési terv megvalósult, köztük a Vadászlak teljes felújítása. Fotó: Jámbori Tamás

 

- A kis lépések taktikájának megfogalmazása és alkalmazása szükségszerű volt és hasznosnak bizonyult.

Most viszont olyan minőségi változás előtt állunk, amely fordulópontot hozhat a városfejlesztésében. A Batthyány-kastély több mint 3 milliárdos projektjéről van szó.

A városi lét és városélet meghatározó pontjáról beszélünk. A kastély teljes rekonstrukciója révén új jövőképet alkothatunk. Tudva, hogy a város más részeit is fejleszteni kell és fejleszteni is fogjuk – tette hozzá. A 2017 év eredményeiről szólva – a teljesség igénye nélkül – elmondta: elkészült a kórház, elindult a betegellátás.

- Több mint 300 millió jutott orvosi műszerek vásárlására. A 28 millió euróból épült Mjus szálloda megépítésével az idegenforgalom szintet lépett. Ugyancsak fontos eleme volt a fejlesztéseknek a Vadászlak több mint 300 milliós felújítása. Nem ilyen látványos, de nagyon is lényeges tavaszi történés volt a dél-vasi foglalkoztatási paktum megalkotása, amelyet a város nevében írtam alá. A konstrukció 600 millió forinttal segíti a munkából kiesők újbóli foglalkoztatását. A jól működő Régióhő a városban tartotta jubileumi ünnepségét – fogalmazott.

A helyi civilek is kitettek magukért: A 128 éves Vasparipa Egylet ismét lendületet vett, a kulturális központ szervezte nagyrendezvények ezreket vonzottak, közérdeklődésre tart számot a színház, népszerűek a kiállítások. Az AlteRába Fesztiválra ugyancsak sokan váltottak jegyet. A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes májusfakitáncolása, a fazekasnapok, a szintén országos rendészeti konferencia, a szudáni nap mind-mind öregbítette a város hírnevét. Mint a legendás kosárcsapat, amely ezreknek szerzett emlékezetes perceket, bejárva Európa arénáit is.

- Arra törekedünk, hogy a városépítő lendület megmaradjon, hogy Körmend hosszú távra is vonzó, élhető hely legyen. Gyarapodó városról. ígéretes jövőről számolhatok be tehát az elmúlt év kapcsán. IV. Béla döntése nyomán indult el Körmend hosszú útjára. A város a Batthyányak alatt országos tényezővé vált és napjainkban is az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában