Helyi arcok

2018.01.13. 16:00

Helyi punkból fesztiválszervező- interjú Hegedüs László ’Hegével’

Az elmúlt év utolsó harmadában tette közzé közösségi oldalán az Alterába Fesztivál a hírt, miszerint új testvérfesztivállal készülnek a szervezők 2018-ra. Ennek kapcsán kerestük meg Hegedüs Lászlót- vagy, ahogy mindenki ismeri, Hegét. Kíváncsiak voltunk, hogy születik meg egy (illetve most már kettő országos) fesztivál.

Gulyás Regina Olimpia

Hege aktív részese a város kulturális életének. Fotó: Jámbori Tamás

 

Hege aktív részese a város kulturális életének. Fotó: Jámbori Tamás

Hege egyszerre több színtéren is helyt áll. Ifjúsági referens és programszervezőként dolgozik, részt vesz a helyi rendezvényeken, gyűjt a rászorulóknak, egy csodaszép 7 éves kislány apukája, és mindemellett szervezi az országosan is népszerű fesztivált, az Alterábát. Korábban is aktív részese volt Körmend kulturális életének. Ő is a zenéléssel kezdte.

- A zene szeretetének és a szervezésnek a hagyományát „örökölted ”, vagy volt valami, amely ezeket elindította nálad?

- A zene minden ember életében fontos, nálam meghatározó. 1990-ben kezdtem zenélni egy punk zenekarban, a Sovány Vigaszban, majd utána finomodott át alternatív és dark iránnyá a Secret Valley, amivel 13 évig büntettük a hallgatóságot koncertjeinken. Ebből adódott a szervezés, hiszen akkoriban szinte lehetetlen volt „kis” zenekaroknak önálló bulikat csinálni, teljesen mások voltak a lehetőségek, főleg itt, vidéken.

- Mik voltak az első kedvenc zenekarok?

- Első körben jött a rock és metal: a Pokolgép, a Lord, a Moby Dick, aztán a Sex Action, az Auróra és a Dead Kennedys. Őrült ifjúság volt, minden héten koncertekkel. Akkoriban Szombathely fellegvára volt ezeknek a buliknak, erős volt a hardcore-vonal is.

Amikor már elég lett a pokolból, 666-ból és az anarchiából, mélyebb gondolatvilággal, kifinomultabb szövegekkel és zenékkel találtam meg azt, amely a mai napig fontos: a mondanivaló. Jött a U2, The Cure, The Mission, Sisters of Mery, F.O.System, Pál Utcai Fiúk, Sziámi, Európa Kiadó. Ma is vannak kedvencek, barátok, akik tudnak olyat nyújtani, amivel megragadnak, 30Y, Vad Fruttik, de nyilván az előzőek is megmaradtak. Úgy, ahogy a rock és metal is örök szerelem marad.

Szinte rá sem ismerni ezek a '95-ös képen. Fotó: archív

- Mi volt az első általad szervezett rendezvény?

- Az első saját koncert volt, helyszínéül a körmendi Művelődési Központ Pinceklub szolgált, 1990-ben. Körülbelül nyolcvanan voltunk, főleg barátok, akkor még nem lehetett „rajongókról” beszélni. Rettenetesen primitív körülmények között, ezeréves hangtechnikán, olcsó hangszereken, de lelkesen vágtunk bele, aztán több baráti zenekarral is (Dráma Margarin, Októberi Vázlatok, Műszaki Zár, Jó Kis Darafelfújt, Canis Merga, Spider, Halotti Tor, Age of Agony) és számos akkori amatőr csapat részvételével folytattuk a programokat.

Később már – a Secret Valley idejében – könnyebb volt koncertet szervezni. Többször segített előzenekarként az Auróra, a Kispál és a Borz, a PUF, az Üllői Úti Fuck, valamint nagyon sok tehetségkutatóra mentünk. Volt ahol 10, volt ahol 300 ember előtt sikerült fellépni csaknem 400 koncerttel.

- Hogy lesz valakiből fesztivál-tulajdonos? Hogy született meg az Alterába gondolata?

- Rengeteg fesztiválon megfordultam, imádtam. Egyszerű, sátras, hálózsákos, barátságos fesztiválok voltak. A soproni fesztivál akkor még kétnapos, sportcsarnokos fesztiválként működött. A Sziget is szuper volt a maga egyediségével, amely tökéletesen megfelelt nekünk, jó magyar zenekarokkal. A külföldi „sztárokkal” és fejlesztett infrastruktúrával már sokkal színvonalasabb. Ebből adódtak az Alterába alapvetései: a fiatalok szempontjait vettem figyelembe, hogy felépítsek egy olyan elérhető, szerethető, családbarát, de minőségi, igényes fesztivált, ahol nem az számít, mennyit keresel.

Az Alterába erőssége, hogy a legjobb magyar klubzenekarokat hozza, csodaszép környezetben a Rába partján és a vendéglátással is a legkorrektebb áron lehet szórakozni. Fontos, hogy mindenkinek elérhetővé tegyük. Az ország minden részéből érkeznek és szerencsére csak pozitív visszajelzéseket kapunk. Nem véletlen nyolc év alatt a három Fair Play díj, amit elnyertünk. Ez az a fesztivál, ahol a vendégek személyesen is találkozhatnak kedvenceikkel, akár egy fotóra, vagy koccintásra is. Na, ilyenből nincs sok.

- Melyek voltak a szervezés nehézségei?

- Alapvetően Körmend kis város. A nagy fesztiválok 90 százalékban megyeszékhelyeken vannak, ebből adódóan a településünk sokkal kisebb támogatást tud adni. Tisztában vagyunk a lehetőségekkel, így elfogadjuk, amit kapunk, de fontos megjegyezni, hogy az Alterába a város legnagyobb turisztikai értéket hordozó rendezvénye, amely az egész város számára pozitív, gazdasági szempontból is. Sokat segít Bebes István polgármester is.

- Hol tart most a fesztivál?

-Az Alterába Fesztivál ötnapos lesz, és idén július 10-14 között rendezzük meg. Újdonság, hogy összekötöttük egy háromnapos VasMaRock Piknik elnevezésű metal és rock rendezvénnyel, így összevontan nyolcnapos bulimaraton lesz.

Alterábán 12-13 ezer ember szórakozik általában, a VasMaRock Piknik első lesz idén, oda napi 7-800 embert várunk.

Hosszú és nehéz munka van a fesztivál mögött. Fotó: vaol.hu

- Hogy és miért jött az újabb fesztivál, a VasMaRock- ötlete?

- Mivel az Alterába Fesztivál 80 százalékban a hazai alternatív zenei vonalat képviseli, a metal, rock, punk, már nem nagyon fért bele a kínálatba. Nagyon szeretjük ezt a stílust is, nem kihagyjuk ki a zenei repertoárból. Felépítettünk rá egy háromnapos ütős fesztivált, amely kimondottan az ilyen zenéket kedvelőknek szól.

A cél itt is az volt, hogy barátságban, elérhető árakon lássa a közönségünk ugyanazokat a kedvenceket. És a hangulat, az amitől sajátosak vagyunk, ezt szeretnénk megtartani.

- Milyen nagyobb zenekarok lépnek fel idén a két fesztiválon?

- Alterábán a Vad Fruttik, Kowalsky meg a Vega, Brains, az F.O.System, az Anna and the Barbies, a 30Y, a Hiperkarma, a Péterfy Bori és a Love Band, az Intim Torna Illegál, a PUF – és sok más remek előadó van.

A VasMaRock Pikniken a Depresszió, a Kárpátia, a Leander Kills, a Kalapács, az Auróra, a Moby Dick, a Rudán Joe Band, az AC/DP, vagy éppen a helyi és közkedvelt MOKKA Tribute Band is fellép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában