tervek 2018

2018.01.08. 08:38

Ipari fejlesztések és turisztikai beruházás

Nemzetgazdasági szinten mérhető a település jelentősége mind ipari, mind pedig turisztikai szempontból. Ez határozza meg a terveket és a lehetőségeket is a fürdővárosban.

Kovács Ágnes

A testületi ülésen megvitatták a közeljövő legjelentősebb feladatait, az elmúlt évet is értékelték. Fotó: Büki önkormányzat

A teljesség igénye nélkül 2017 legfontosabb fejlesztéseit, eredményeit és az idei évre vonatkozó önkormányzati elképzeléseket próbáltuk lajstromba szedni. A Csodaország óvoda bölcsődei intézményrésszel bővült tavaly. Az elmúlt évek előrelátásának köszönhetően pluszköltség nélkül be tudták indítani a bölcsődei ellátást. Az általános iskola és a szakiskola fenntartása kikerült az önkormányzat feladatai közül, azt az állam vette át. Szerencsére sikerült elérni, hogy a korábbi tervekkel ellentétben megszűnjön a szakiskolai képzés Bükön. Az önkormányzat fásítással, parkosítással, öltözőszekrények átadásával, valamint a játszótér felújításával továbbra is támogatja az intézményt.

Új helyre költözött a családsegítő szolgálat, amely büki központtal tizenkét település családjairól gondoskodik. A városháza földszintjén kaptak irodákat, míg az adományok tárolását kulturáltabb körülmények között, a Torkos soron lévő, az erre a célra kialakított raktárhelyiségekben lehet megoldani. A régi tanítói ikerlakást így le lehetett bontani és az Eötvös utcát kiszélesíteni. A sportcsarnok nemcsak új parkettát kapott, de a művelődési házzal együtt leválasztották az eddigi távfűtési rendszerről is, és egyedi fűtési rendszerre állították át.

Az önkormányzat tervezte a bentlakásos intézményként is szolgáló idősek otthona felújítását és bővítését, részben új épületbe költöztetését, de ettől a tervtől állami támogatás hiányában végül elálltak.

A testületi ülésen megvitatták a közeljövő legjelentősebb feladatait, az elmúlt évet is értékelték. Fotó: Büki önkormányzat

Marad az egykori Takács villa felújítása, korszerűsítése, amely elodázhatatlan, mert a működési engedélyt évente meg kell újítani. A beruházás önerőből valósul meg.

Jelentős lépés volt, hogy vadonatúj épületbe költözött a kormányablak. Régi vágya volt ez a bükieknek, hiszen eddig még az alapvető okmányok elkészítése miatt is más városokba kellett utazniuk.

Megújult a templom körüli tér, és Felsőbüki Nagy Pál sírja is, amelyet az eredeti fényképek alapján rekonstruáltak. A park átalakítása hosszabb tervezést igényel. Méltó teret és helyet kapott az új 1956-os emlékmű.

A temetőben is változások történtek. Miután a temető hatvan százaléka betelt, ezért kigyűjtötték a nem gondozott, meg nem váltott sírokat, hogy felszámolják azokat. Azoknak az elbontott síroknak a fejkövét, amelyeket megőrzésre érdemesnek találnak, kőtárban állítják fel a temető északi részén. A temetőben zöldszigetek alakítanak ki, illetve új urnafal is épül.

Több fontos fejlesztés is lesz 2018-ban.

Számos elkezdődik, és be is fejeződik még idén. Egyebek között: megoldják a csapadékvíz elvezetését a fürdő körül, buszvárókat adnak át, bővítik az ipari parkot, kiépítik, megújítják a bükfürdői városközpontot, és a városháza körüli tér is megszépül. Emellett a meglévő kerékpárutat is korszerűsítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában