Fejlődés

2018.01.12. 11:30

Több mint 2 milliárd forint felújításokra Kőszegen

Sorra újítják fel a város oktatási intézményeit. Központi támogatásból korszerűsödhetnek, szépülhetnek az épületek.

Cseszkó Tamás

Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője, Nagy Gábor, a Dr. Nagy László EGYMI igazgatója, Rozmán László tankerületi igazgató és Huber László polgármester a felújításra váró kollégium épülete előtt. Nemsokára átadják a felújított intézményt Fotó: Ohr Tibor/Archív

Célegyenesbe ért a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény felújítása, nemsokára megtörténhet a műszaki átadás – erről Rozmán László, a fenntartó Sárvári Tankerület igazgatója beszélt lapunknak, aki elmondta azt is: 113 millió forintnyi központi támogatásból valósulhatott meg a beruházás.

A huszonnyolc éves épület nyolcvan általános iskolás gyermeknek ad otthont, az épület állaga felújításra szorult.

– mondta el lapunknak Nagy Gábor, az intézmény igazgatója. A hőszigetelés korszerűsítésével, a napelemek felszerelésével várhatóan csökkennek az energetikai kiadások is – részletezte az intézményvezető.

Rozmán László beszélt arról is, hogy 420 milliós forrást kapott a Jurisich Miklós Gimnázium, mely a tervek szerint tartalmazza a tetőfel-újítást, a napelemes rendszer felszerelését, valamint a homlokzat és a nyílászárók cseréjét is. Keszei Balázs, az intézmény igazgatója elmondta: az épület több mint 110 éves, a nyílászárók eredetiek, 1908-ban építették be őket. A homlokzatot 1977-ben újították fel, a tetőt soha, az minden nagyobb esőzésnél beázik, de a csatornákat és a szegélyeket is kikezdte az idő vasfoga. Egyelőre a tervezési fázis zajlik, az elképzelések szerint még ebben az évben elindulhat a kivitelezés.

Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője, Nagy Gábor, a Dr. Nagy László EGYMI igazgatója, Rozmán László tankerületi igazgató és Huber László polgármester a felújításra váró kollégium épülete előtt. Nemsokára átadják a felújított intézményt Fotó: Ohr Tibor/Archív

 

A Jurisich Miklós Gimnázium még egy nyertes pályázattal büszkélkedhet, 124 millió forintot nyertek egy másik központi pályázaton.

A támogatásból felújíthatják egyebek között a tornatermet, a tantermeket, folyosókat, a díszteremet, a szertárakat és az irodákat. Korszerűsíthetik a tantermek, a tornaszoba és a folyosók világítását, de a kollégiumi szobák és a konditerem felújítása is szerepel a megvalósítandó feladatok között. A nyelvi tanterembe légkondicionálót szerelnek fel, de lehetőség lesz a födémhibák javításra is. A kapott támogatásból deffibrilátort is vásárolnak majd.

Rozmán László elmondta: a kivitelezés már elkezdődött, a pályázat 14 hónapot ad a megvalósításra, és várhatóan októberre el is készül a fejlesztés.

Az állami intézmények mellett a kőszegi domonkosok által fenntartott iskola is jelentős, 900 millió forintnyi támogatást kapott az államtól új tornacsarnok építésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában