különleges jogrend esetén

2018.01.08. 10:00

Krízishelyzetre segít felkészülni a honvédelmi intézkedési terv

A honvédelemről szóló törvény alapján Honvédelmi intézkedési terveket (HIT) kell készíteni az óvodákban és az iskolákban. Hogyan működjön az intézmény különleges jogrend idején? Ezt szabályozza a dokumentum.

Tóth Kata

Ha tűz van az épületben, a balogunyomi ovisok az oldalsó ajtón át az udvarra menekülnek. Szakály Gabriella kíséri őket. Fotó: Szendi Péter

Magyarország minden – a törvényben felsorolt – állami intézményének rendelkeznie kell honvédelmi intézkedési tervvel. Az erről szóló előírások hátterében az áll, hogy a migrációs válság következtében Európának nincs olyan pontja, ahol ki lehetne zárni terrorcselekmény elkövetését – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

December végén értesítette az iskolaigazgatókat és az óvodák vezetőit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi): intézkedési tervet kell készíteniük, hogy akkor is el tudják látni a feladatukat (a gyerekek védelme, egészségük megőrzése érdekében elhelyezésükről, ellátásukról való gondoskodás), ha megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot vagy váratlan támadás miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban. Az intézményeknek június 30-áig kell összeállítaniuk, hogy veszélyhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának, ehhez 34 oldalas, a kitöltést segítő mintát mellékelt a minisztérium.

Ha tűz van az épületben, a balogunyomi ovisok az oldalsó ajtón át az udvarra menekülnek. Szakály Gabriella kíséri őket. Fotó: Szendi Péter

Íme néhány kiragadott példa arra, hogyan működik az iskola, óvoda különleges jogrend esetén: felül kell vizsgálni a szabadságolásokat és csak nagyon indokolt esetben lehet szabadságot engedélyezni. Meg kell szervezni a vezetők készenlétét, minimálisra kell korlátozni a szolgálati utakat. A dokumentumban részletezni kell, ki és hogyan veszi fel a kapcsolatot a szülőkkel, hogyan gondoskodnak az intézményben maradt tanulók ellátásáról, mi a kiürítés rendje.

Balogh Éva, a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és AMI vezetője azt mondja: több tagintézménnyel együttműködik az iskolájuk, összeülnek majd a vezetők, tanulmányozzák a kapott dokumentumokat, aztán kidolgozzák a tervet. Bízik abban, hogy a tankerülettől kapnak támpontot, segítséget.

- Jó, ha felkészülünk egy esetleges krízishelyzetre, és nem feltétlenül terrorcselekményre. Törvény szabályozza például, hogy minden intézmény kapuját zárva kell tartani napközben, mégis számtalan példa van arra, hogy úgy bemehet valaki egy iskolába, óvodába, hogy senki nem kérdezi, miért van ott – ez a mostaninál több figyelmet érdemel – véli Szakály Gabriella, a balogunyomi Rozmaring óvoda vezetője. Ő is a fenntartók és szakemberek segítségére számít, hogy elkészüljön a terv.

Az Emmi közleményt adott ki szerdán: a honvédelmi intézkedési terv elkészítéséhez az illetékes szakminisztériumok minden segítséget megadnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában