talált tárgyak

2018.01.10. 19:00

Laptop, mankó: nem hiányoznak senkinek?

Mindennapos, hogy telefont, ruhaneműt, okmányokat veszítünk el tömegközlekedési eszközökön. Volt, aki biciklit hagyott a vonaton.

Tóth Kata

Balogh Ádám fekete sporttáskát mutat – december 15. óta nem kereste senki Fotó: Szendi Péter

Több százan megosztottak egy múlt heti Facebook-bejegyzést: jegygyűrűt talált egy fiú Sárváron a Nádasdy-vár hátsó hídján január 4-én, csütörtökön 14.30-kor. A hírek szerint napokig nem jelentkezett a karikagyűrűért a gazdája, akiről azt gondolják, turista lehetett, aki nem hallgatja a helyi rádiót és nem látja a környékbeliek Facebook-oldalait. Az elveszett jegygyűrű csak egy a seregnyi dolog közül, amiket elhagyunk az utcán, a buszon, a vonatokon. A kulcsoktól a laptopig, az esernyőtől a tornazsákig igen széles a paletta, és minden időszaknak megvannak a slágerei. A legváltozatosabb tárgyakat felejtik az utasok az autóbuszokon és az állomásokon. Télen sapkák, sálak, kesztyűk, tavasszal és ősszel esernyők, esőkabátok, kardigánok, nyáron pedig a vízparti időtöltéssel kapcsolatos eszközök kallódnak el.

Fotó: Szendi Péter

Iskolai időszakban tornazsákok és gyermekjátékok keresik a gazdájukat. Ami mindig jellemző: mobiltelefont és személyes iratokat veszítenek el az emberek, válaszolta kérdésünkre Hegedüs-Kuti Piroska, az ÉNYKK Zrt. kommunikációs, PR- és marketingcsoportvezetője. Szolgáltatási területükön – Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében – összesen 27 helyen kezelik a talált tárgyakat, amelyek döntő többségéért néhány napon belül jelentkezik a tulajdonos. – A céges belépőkártyákért és a drapp hátizsákért jönnek, de itt van egy negyedik osztályos fiú tájékoztatófüzete, egy szürke női pénztárca, két esernyő, egy modern fém járóbot és egy jókora fekete sporttáska is, azokért nem jelentkezett senki – mutat körbe a szombathelyi Ady téri irodában Balogh Ádám forgalmiszolgálat-tevő. A tárgyakról jegyzőkönyvet vettek fel: melyik vonalon, járaton és mikor találták. A személyes iratok tulajdonosát rendszerint a társaság keresi meg. Ha talált tárgyért jelentkezik valaki és be tudjuk bizonyítani, hogy ő veszítette el vagy ő a tulajdonos, visszakaphatja az értékeit a leadás helyén. Három hónapig tárolják a tárgyakat, utána további kilenc hónapig az ügyfélszolgálati csoport őrzi őket. Ha egy éven túl nem keresnek valamit, azt értékesítik vagy megsemmisítik. Ha pedig nemesfémet, műtárgyat, fizetőeszközt, értékpapírt, utalványt talál és ad le valaki, azt nyolc napon belül a területileg illetékes jegyzőnek adják át.

A leggyakrabban személyi okmányokat, kulcsot, telefont, telefontartozékokat, pénztárcát, esernyőt, ruhaneműt hagynak el az utasok, de előfordult már, hogy kerékpárt, laptopot vagy mankót felejtettek a vonaton, az állomásokon. Tavaly Szombathelyen 580, Körmenden 41, Szentgotthárdon pedig 105 talált tárgyat regisztráltak a munkatársaik, tudtuk meg Rázó Lászlótól, a GYSEV Zrt. sajtószóvivőjétől. Pénztárcákban tartott készpénzt forintban és euróban is hagytak el az utasaik.

Balogh Ádám fekete sporttáskát mutat – december 15. óta nem kereste senki Fotó: Szendi Péter

A tapasztalatuk az, hogy a készpénz nagy részéért jelentkeznek a tulajdonosok. Megkönnyíti a beazonosítást, ha a tárcákban személyi iratokat is találnak. Az elveszített értéktárgyakkal már nem ilyen egyértelmű a helyzet: Szombathelyen és Szentgotthárdon csak az esetek 40 százalékában, Körmenden pedig tízből hétszer jelentkeztek az utasok az értéktárgyakért. A belső szabályzatuk szerint a talált tárgyakat három hónapig őrzik, az át nem vetteket leselejtezi és megsemmisíti a vasúttársaság. Ha a készpénzért nem megy a tulajdonos, azt a vasúttársaság három hónap után saját bevételként könyveli el, majd az összeget a szakminisztérium által erre a célra kijelölt bevételi számlára utalják. A szóvivő arra kéri az utasokat: ha tárgyat vagy pénzt találnak, azt a jegyvizsgálónak vagy a pénztáraknál jelezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában