Czeglédy-ügy

2018.01.15. 11:44

Már benyújthatják kérelmüket a Czeglédy-ügy károsultjai

Pénzbeli segítséget ad az állam azoknak, akik a Human Operator Zrt. közreműködésével dolgoztak 2017. május 1. és június 30. között, és nem kapták meg munkájuk ellenértékét. Hétfőtől lehet benyújtani a kárrendezés iránti kérelmet a fővárosi és a megyei kormányhivataloknál és a kormányablakokban.

Tóth Kata

Január 15-én lépett hatályba a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli állami kárrendezéséről szóló kormányrendelet, amelyet a kormány 2017. december 29-én fogadott el. Hétfőtől lehet intézni a kárrendezést a fővárosi és a megyei kormányhivatalokban és a kormányablakokban. Az eljárást, az ügyintézés menetét ismertette tegnap Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a Szombathelyi Járási Hivatal Bejczy utcai Kormányablakában tartott sajtótájékoztatóján.

A rendelet szerint állami kárrendezésre azok az állampolgárok jogosultak, akik 2017. május 1. és 2017. június 30. közötti időszakban munkát végzett a Humán Operátor Zrt. közreműködésével és 2018. január 15-én követelésük áll fenn. Jogosultak azok is, akiknek a Czeglédy-céggel érvényes munkaviszonyuk nem jött létre, azonban igazolhatóan munkát végeztek.

A kérelem bármelyik kormányablakban benyújtható személyesen 2018. február 28-ig. A határidő jogvesztő hatályú. Az igénylő a kérelemhez szükséges valamennyi rendelkezésére álló és jogosultságot alátámasztó dokumentumot, különösen a feladatteljesítésre irányuló jogviszony fennállására, annak jellegére, időtartamára és a feladatteljesítés helyére, valamint a követelésére vonatkozó dokumentumokat vigye magával és a kérelemhez csatolva nyújtsa be – hívta fel a figyelmet Harangozó Bertalan.

Hozzátette: amennyiben a kérelmező nem rendelkezik írásbeli dokumentummal, nyilatkozatot tehet szóban és írásban bármelyik kormányablakban. A szóbeli nyilatkozatról jegyzőkönyvet vesznek fel a kormányablak munkatársai. A kormányhivatal bírálja el a kérelem jogosságát: határozatot hoz, és amennyiben a kérelem megalapozott, a jogosultság fennáll az állami kárrendezésre, akkor a kárrendezés összegét a Magyar Államkincstár folyósítja az érintett számára.

A kárrendezésre az Országgyűlés határozatban kérte fel a kormányt – emlékeztetett a kormánymegbízott. Az Országgyűlés november 14-én fogadta el a határozatot, mérlegelve azt, hogy a legkiszolgáltatottabbak közé tartozó fiatal és nyugdíjas munkavállalók védelme rendkívüli intézkedést tesz szükségessé, valamint, hogy az adott, egyedi esettől eltekintve példaértékűen működő diákszövetkezeti szektorba vetett bizalom helyreálljon. Az Országgyűlés felkérte a munkáltatókat is, amelyek a Humán Operátorhoz kapcsolódó céghálón keresztül foglalkoztatták a megkárosított fiatal és nyugdíjas munkavállalókat, hogy a lehető legszélesebb körben működjenek együtt a megkárosítottakkal és az ő nevükben eljáró jogi képviselőkkel, valamint a kormánnyal, annak érdekében, hogy a kárrendezés mielőbb lehetségessé váljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában