Helyi közélet

2018.01.21. 20:08

Megújították a régi fogadalmat

Fogadalmi ünnepet tartottak vasárnap a székesegyházban, amelyet az 1710-11-es pestisjárvány óta minden évben megismétel a város.

Merklin Tímea

Dr. Székely János megyés püspök átveszi a gyertyát, azzal indul a főoltárhoz a menet. Fotó: Nagy Jácint

 

Dr. Székely János megyés püspök átveszi a gyertyát, azzal indul a főoltárhoz a menet. Fotó: Nagy Jácint

A pusztító vész minden három lakos közül kettőt megölt, kétezer ember halt meg a városban 1710 júniusától 1711 februárjáig. A szabad ég alatt miséztek, mert úgy vélték, a járvány a levegőben is terjed, és nem akarták, hogy még többen megfertőződjenek. Körmeneteket tartottak, Szent Sebestyénhez és a szintén a vértanúként tisztelt szent Fábián pápához imádkoztak, mire a járvány enyhült, majd abbamaradt. Akkor a város lakói megfogadták, hogy gyertyás körmenetekkel emlékeznek meg a két vértanúról, Szent Sebestyénnek kápolnát is emeltek, de az egy tűzvészben elpusztult. A körmenet szokása azonban megmaradt. A fogadalmi szertartást – amelyen részt vett dr. Puskás Tivadar polgármester is – dr. Székely János megyés püspök celebrálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában