gyerekorvos

2018.01.03. 11:30

Milyen tünetekkel viszik most orvoshoz a gyerekeket megyénkben?

Jellemzően milyen betegségekkel viszik most a gyerekeket orvoshoz? Gyakoribbak-e a fertőzések ebben a tavaszias télben? Dr. Savanya Márta gyermekorvost kérdeztük.

Merklin Tímea

Dr. Savanya Márta Vas Gábor lányát, Norinát vizsgálja Fotó: Unger Tamás

– A vírusok okozta felső légúti fertőzések most a leggyakoribbak: a rhinovírus-, az adenovírus- és a parainfluenza-fertőzések. Mindegyik elég makacs, és sokszor felülfertőződnek valamilyen baktériummal. Sok fül- és arcüreggyulladás van emiatt – tudtuk meg a doktornőtől.

– Kiütéses megbetegedések is vannak, de ez nem kanyaró, csak esetleg ahhoz hasonló pöttyök jelenhetnek meg vírusfertőzések után. A kanyaró valószínűsége nagyon kicsi, hiszen a gyermekek 15 hónaposan és 11 évesen kötelező oltást kapnak ellene.

Ha tehát valaki azt hallja az orvostól, hogy „kanyarószerű” kiütése van a gyerkőcnek, az csak a kiütés leírása, nem pedig azt jelenti, hogy kanyarós. Magyarországon nagyon ritka betegség a kanyaró, behurcolt esetek fordulnak elő a környező országokból (Ukrajna, Románia), ahol nem kötelező a védőoltás.

Dr. Savanya Márta Vas Gábor lányát, Norinát vizsgálja Fotó: Unger Tamás

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen tünetekre figyeljenek a szülők, mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulni, és milyen tünetekkel felesleges. Dr. Savanya Márta elmondta:

– Egy normális felső légúti fertőzés három-négy nap alatt lezajlik. A gyerkőcök virgoncak, játszanak, van étvágyuk. Ha a gyerek elesett, bágyadt, étvágytalan, füle vagy torka fáj, lázas, akkor orvoshoz kell menni. Hőemelkedéssel és azzal, hogy folyik az orra, még nem szükséges.

A napokban zárva voltak a bölcsődék, óvodák. A doktornőtől megtudtuk: ez nem korlátozta a felső légúti betegségek terjedését. – A gyerekek most nem a csoportban fertőzték egymást, szünetben találkoztak a család tagjaival: a megszokott 20-25 óvodástársuk helyett 8-10, más kórokozót hordozó rokonnal. Az a baj, hogy nincs hideg, ami megölné a vírusokat, baktériumokat. A párás, langyos időben a kórokozók könnyen szaporodnak.

A doktornő azt tanácsolja, ne tüsszögjünk egymásra, tanítsuk meg a gyereket is, hogy tegye a szája elé a kezét. Fontos a higiénia, a gyakori kézmosás. A szülők abban is felelősek, hogy a beteget ne vigyék közösségbe, nehogy a többi gyermek is megfertőződjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában