orvoshoz kell menni

2018.01.19. 11:30

Mit tegyünk, ha pöttyös a gyerek?

Sokféle kiütés előfordul gyermekkorban az allergiás pöttyöktől a bárányhimlőig, de a leggyakrabban ártalmatlan okok állnak a háttérben.

Merklin Tímea

Aki rendel: Dr. Savanya Márta. Nála éppen: Kovács-Domonkos Krisztina és Kovács Janka, aki állja a vizsgálatot Fotó: Unger Tamás

 

Megesett, hogy szoptatós anyuka orvost hívott a csecsemőhöz, miközben csak annyi volt a probléma, hogy ő evett túl sok epret, ami az anyatejen keresztül a babára úgy hatott, hogy apró piros pontok jelentek meg az arcán, amelyek az anya eperfogyasztásának mérséklésével azonnal elmúltak.

Aki rendel: Dr. Savanya Márta. Nála éppen: Kovács-Domonkos Krisztina és Kovács Janka, aki állja a vizsgálatot Fotó: Unger Tamás

Dr. Savanya Márta gyermekorvost kérdeztük, milyen jellegű „gyermek-pöttyökkel” találkozhatnak a szülők, mikor kell orvoshoz fordulni. – A rendelőben legtöbbször allergiás eredetű csalánkiütéssel és vírusos fertőzésekhez kapcsolódóan kialakuló „pöttyökkel” találkozunk, ritkábban lázas bakteriális fertőzések esetén jelentkező elváltozásokkal és a jól ismert bárányhimlős kiütésekkel. A szülő teendője: meg kell figyelni a kiütés helyét, alakját, terjedését és a kísérő tüneteket (láz, bágyadtság, viszketés), ezek alapján eldönthető, hogy szükséges-e azonnal orvoshoz fordulni.

A doktornő elmondta: csecsemőkorban pelenka alatti, irritációnak kitett területen lehetnek kiütések, a száj körül allergének elfogyasztását követően jelenhetnek meg. Egyes vegyszerek, növények, ízeltlábúak típusos csalánkiütéseket okoznak. Szülőknek támpont lehet, hogy az ilyen esetekben a kiütés nyomásra elhalványodik, és a gyermekek nem lázasak.

De feltétlenül orvoshoz kell menni, ha a beteg elesett, lázas, bágyadt, viselkedése megváltozik, és ha a bőrelváltozás bevérzésnek tűnik (ilyenkor rányomásra nem halványodik el).

Érdemes megemlíteni még két fertőző, kiütéssel járó betegséget: a bárányhimlőt és a skarlátot. A bárányhimlő típusos vízcseppszerű, hólyagos bőrelváltozással jár, társuló lázzal, felső légúti tünetekkel. Mikor megjelennek a tünetek, általában a testvérnek, óvodai társnak zajlik már bárányhimlője. A „Scarlát streptococcus” baktérium által okozott kórkép magas lázzal jár, málnaszínű nyelvvel, gennyes mandulagyulladással és testszerte kialakuló kiütésekkel (vörhennyel). Az antibiotikum használata óta a szövődmények ritkák. mt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában