betegség

2018.01.12. 07:00

A net nem helyettesíti az orvosi diagnózist

Jó az internet támpontnak, de a személyes orvosi tájékoztatásnál nincs hasznosabb, a diagnózishoz kell a találkozás.

Tóth Kata

Dr. Németh Erzsébet háziorvos: „Fenntartással kell fogadni az internetes tartalmakat.” Fotó: Nagy Jácint

Egy tavalyi felmérés szerint a szakmai háttérrel rendelkező egészségportálokat majdnem 1 millió internetező látogatja havonta, sokan egyszerre több weboldalról is tájékozódnak, ha szokatlan tünetet fedeznek fel magukon, vagy ha az egészséges életmóddal kapcsolatban van kérdésük. – Jó az internet segítségnek, támpontnak, de ne csak az ott olvasottakat alapul véve gyógyítsák magukat az emberek, a diagnózishoz kell a személyes találkozás is – ez dr. Németh Erzsébet felnőttháziorvos véleménye. Példát is mond: egy középkorú férfi kereste fel nemrég, meggyőződve arról, hogy a rosszullétét gyomorrontás okozza. Ránézésre látszott, hogy sápadtabb, alacsony volt a vérnyomása. Dohányosról lévén szó, EKG-t javasolt a háziorvos. Annak az eredményén egyértelműen látszottak egy nemrég lezajlott infarktus jelei.

Dr. Németh Erzsébet háziorvos: „Fenntartással kell fogadni az internetes tartalmakat.” Fotó: Nagy Jácint

– Az internet nem látja, milyen a szemfehérjénk színe, sárgásabb-e a bőrünk a szokásosnál – hívja fel a figyelmet a doktornő, aki szerint az online tájékozódás után fontos lenne, hogy konzultáljunk szakemberrel. Például azért, hogy a neten olvasottak hatására ne alakuljon ki téves meggyőződés a páciensekben, akikben néha a leletek ellenére is munkálkodik a félelem. Vegyesek a tapasztalatai, van, aki eleve a rendelésre megy a problémáival, és olyan is, aki azután jelentkezik be, miután megijedt, mert az internetet már végigböngészte. – Az embereknek nincs idejük, csak este érnek rá foglalkozni a problémáikkal. Ha online keresnek megoldást, akár az egészséges életmóddal kapcsolatban is, fontos lenne, hogy hiteles oldalakat használjanak. Az interneten talált tartalmak nagy része nem közöl valós információt és amennyiben az ott olvasottak alapján nem jelentkeznek, az sok késlekedést okozhat egyes betegségeknél – mondja a doktornő. Balogh Tamás érkezik hozzá a rendelőbe, a 30 éves fiatalembernek hasi panaszai vannak. Kiderül, sosem bízná magát „dr. Google” tanácsaira: zavarónak, megtévesztőnek gondolja a betegségekre vonatkozó tanácsokat. A váróban Podrozsánszky Lászlóné és Taródi Istvánné is a személyes orvosi tájékoztatást tartja a leghasznosabbnak, igaz, az internet nem része az életüknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában