Züm-züm

2018.01.21. 21:00

A sárvári méhészeknél járt a mézkirálynő

A magyar méhészek jelenlegi mézkirálynője, Balla Nóra az elmúlt hét végén Sárvárra látogatott, a Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület meghívására.

Civil Tudósítónktól

Balla Nóra párjával, Szujo Tiborral. Többgenerációs méhész családból származik. Fotó: Kelemen Balázs

A hazai méhésztársadalom jeles képviselőjét, párjával, Szujo Tiborral együtt pénteken Makrai Attila, a Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület elnöke fogadta a sárvári pályaudvaron.

A Fejér megyei Zámolyból származó mézkirálynő többgenerációs méhészcsalád sarja. Édesapja, bátyja és nővére is hivatásszerűen űzi ezt a nemes mesterséget. Jelenleg ötszáz méhcsaládjuk van. Balla Nóra a sárvári szakembereknek tartott előadásában bemutatta családja méhészetét. A továbbiakban beszélt arról is, hogy mint megválasztott mézkirálynő mit tesz azért, hogy a magyar társadalom ismét felfedezze a méz jelentőségét a magyar gasztronómiában. Ismeretterjesztő tevékenysége kiterjed arra is, hogy minél több helyen elmondja: a méhek ajándéka az egészséges életmód és étkezés egyik fontos pillére.

Mézkirálynővé avatása óta az ország számos óvodájában, iskolájában járt, ahol megismertette a gyerekekkel a magyar méz pazar ízvilágát. Csaknem kétórás előadása után szívesen válaszolt a feltett kérdésekre is.

Balla Nóra párjával, Szujo Tiborral. Többgenerációs méhész családból származik. Fotó: Kelemen Balázs

Ebéd után Makrai Attila vezetésével a vendégek meglátogatták a sárvári arborétum területén található úgynevezett méhes házat, majd a városi múzeumba mentek, ahol bepillantást nyerhettek egy olyan város színes történelmébe, amely idén ünnepli várossá avatásának jubileumát.

Látogatása során a mézkirálynő találkozott a Rum-kastélyban működő, fogyatékos gyermekeket nevelő intézmény vezetőjével, Domjánné Éder Mariettával is. Az intézmény jó kapcsolatokat ápol a sárvári méhészekkel, közös erőfeszítéseket tesznek a gyermekek mézfogyasztási szokásainak javítása érdekében.

Kelemen Balázs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában