illegális hulladéklerakó

2018.01.15. 20:49

Szemetes erdők ellen dolgoznak a polgárőrök

Tavasszal nagyszabású akciót indít a Vas Megyei Lovas Polgárőr Egyesület, a szombathelyi Parkerdőt és környékét ugyanis egyre többen használják illegális hulladéklerakóként.

Cseszkó Tamás

Sok esetben teherautó mennyiségű szemetet találnak a lovas polgárőrök Fotók: Vas Megyei Lovas Polgárőr Egyesület

- Kijózanító a valóság – foglalta össze lapunknak Sátory Károly, a Vas Megyei Lovas Polgárőr Egyesület elnöke, városi képviselő, aki bajtársaival folyamatosan járja lóháton és gyalog is a Parkerdő környékét, amelyet sokan illegális hulladéklerakóként használnak.

- Borzalmasan szemetesek az erdők,

Sokszor járőröznek, de térfigyelő kamerákra is szükség lenne

gátlástalanul hordják a hulladékot a büféhez, a buszmegállóba, az erdőbe az ismeretlenek – foglalta össze a polgárőr egyesület elnöke, hozzátéve, hogy ezen illegális tevékenységet csak razziákkal és működő kamerákkal lehetne megakadályozni. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miket rejt az erdő mélye, Sátory Károlyék pedig elképesztő képeket mutattak nekünk. Több tucatnyi műanyagzsákban található háztartási hulladék, lavór, használt ruhák, építkezési törmelék, kidobott bútordarabok rondítják a néhány éve felújított Parkerdő környékét. Komoly költségvetési tételt jelent mindez a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek is, hiszen mint a terület kezelői végül ők kénytelenek gondoskodni az elszállításról. – A lovas polgárőrök folyamatosan egyeztetnek a városvezetéssel, dolgoznak is a megoldáson. Sok esetben teherautó-mennyiségű szemetet találnak, a lovas polgárőrök pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy fény derüljön a szabálysértők személyére. – Ilyenkor nem vagyunk restek leszállni a lovainkról, „áttúrjuk” a hulladékokkal teli zsákokat egy-egy levélért, számláért, vagy más iratért, amelyen szerepel a felételezett elkövető neve és címe – árulta el Sátory Károly.

Sok esetben teherautó mennyiségű szemetet találnak a lovas polgárőrök Fotók: Vas Megyei Lovas Polgárőr Egyesület

Hozzátette: gyakran a nyomok ténylegesen elvezetnek a bűnöshöz. Ilyenkor a bizonyítékokat lefotózzák, hozzárendelik a helyszíni GPS koordinátákat és jelentést tesznek a hatóságoknak, Szombathely esetén a közterület-felügyeletnek. A hatóság ilyenkor kötelezi az elkövetőket a szemét eltüntetésére, valamint meg is bírságolják a tettest. Sátory Károly azt mondja, már tárgyalnak a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel és a város vezetőivel is arról, hogy tavasszal egy hatásos szemétszedési akción belül nagyszabású razziát szerveznének.

- Jelenleg katasztrofális állapotok uralkodnak, a problémát csak úgy lehet megszüntetni, ha szigorú büntetéssel sújtjuk a horogra akadt szemetelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában