Első kézből

2018.01.21. 14:55

Szombathelyi túlélő Prágában! Videóval!

Ketten életüket vesztették és több tucatnyian megsérültek egy kigyulladt prágai szállodában szombaton. A tűzoltók emelőkosárral mentették ki a szombathelyi lányt és párját a hotel negyedik emeletéről, nem esett bajuk, hamarosan hazatérhetnek.

Bakos Ágnes

Fotó: MTI

Negyven embert menekítettek ki a lángoló Eurostars David Hotelből Prágában, szombat este volt a tűz. A szombathelyi Sipos Evelyn is a kimentett turisták között volt – nem esett baja, párjának sem. Többen súlyos sérüléseket szenvedtek, ketten életüket vesztették, de az áldozatok száma nem végleges. A Moldva partjának közelében, egy történelmi épületben található a hotel. A tűz okáról egyelőre nincs hír, médiaértesülések szerint a füst a klímaberendezésen keresztül az egész szállodában szétterjedt – ezt megerősítette Evelyn beszámolója is.

Egész nap városnézés kirándulás, majd felmentünk a szobába, vettünk egy forró fürdőt, kicsit lepihentünk az esti túra előtt... Hallottam, hogy a folyosón kiabálnak, sikoltoznak, de úgy gondoltam csak szórakoznak a gyerekek.

– kezdte Evelyn.

Fotó: MTI

Majd egyre jobban kezdtek kiabálni és gondoltam kinézek mi van kint. Gyorsan magunkra kaptunk pár ruhát és elkezdtem érezni a füst szagot ami egyre intenzívebb lett… ekkor kinyitottam az ajtót és minden koromsötét és dőlt be a füst a szobába. Ádi szólt, hogy gyorsan kezdjem el pakolni az értékeket, iratokat.

– idézte fel a szombat estét.

– Kinyitottuk az ablakot, mert bent a szobában már szinte semmit nem láttunk – mesélte. A füst felé nem tudtak menekülni, az ablak tűnt csak biztonságosnak, a tiszta levegő, ezért kiültek a szerencsére széles ablakpárkányra, onnan kiabáltak az arra járóknak, hogy hívjanak segítséget. Körülöttük is minden szobából kiabáltak az utcára és sikoltoztak.

Prága, 2018. január 21.
Rendõrök és mentõsök a prágai Eurostars David Hotelnél, amely kigyulladt 2018. január 20-án este. Ketten a helyszínen életüket vesztették, több tucatnyian megsérültek. (MTI/EPA/Martin Divisek)

 

– Szerencsére gyorsan kiértek a tűzoltók és emelő kosárral lementettek minket, körülbelül húsz perc után a negyedik emeletről – írta Evelyn. Azt kiemelte, hogy a tűzoltók nagyon szakszerűen cselekedtek és nagyon gyorsak voltak. A mindenkit megvizsgáltak és megnyugtattak a helyszínen. Evelyn és barátja nem veszítette el egymást, de sokan nem voltak ilyen szerencsések: rengetegen elkeveredtek és akar órákon át nem tudtak egymásról családtagok, mesélte.

– A hotel mellett van egy kis kocsma, oda tereltek be minket, kaptunk levest, teát, vigyáztak ránk – mesélte a kimenekülésük utáni órákról. Közben felvették az adataikat a rendőrök és persze kihallgatták őket, mit tudnak a történtekről.

18 óra körül kezdődött ez a szörnyűség és 23 órára már egy másik hotelben foglalhattuk el a szobánkat.

– mesélte a szombathelyi lány. Vasárnap még helyszíneltek a hotelben, így nem mehettek be a ruháikért, pedig már a kirándulásuk utolsó napja lett volna – most várnak, amíg összeszedhetik a holmijaikat, és indulnak haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában