statisztika

2018.01.26. 07:00

Tavaly több volt a tűz Vas megyében

Nem kiugró a tűzesetek száma a megyében, de tény, hogy a mostani időszak a legveszélyesebb. A legtöbbször megelőzhető lenne a baj.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

Két nap alatt négy lakástűzhöz riasztották a megyei tűzoltókat a héten. Kedden Tokorcson egy családi ház falában lévő vezeték lett zárlatos, ott a tetőszerkezet teljesen leégett. Másnap egy szombathelyi lakás égett ki – feltehetően az ott lakó gondatlansága miatt – Kámban egy pincében keletkezett tűz, míg Celldömölkön egy családi ház kéményében gyulladt meg a lerakódott korom. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire gyakoriak a megyében a lakástüzek, melyek a legveszélyesebb időszakok, és hogyan előzhető meg, hogy lángra lobbanjon a lakásunk.

A tavalyi szezon rosszabb volt, mint az idei. 2016 decembere és 2017 januárja között összesen 59 riasztást kaptak lakástűz miatt a tűzoltók, míg 2017 decembere és 2018 január 25-e között: „csak” 33-at.

- tudtuk meg Egyed Lászlótól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Tavaly jóval hidegebb volt a tél, intenzívebben fűtöttek az emberek, ezért volt több lakástűz. Ez pedig meg is magyarázza, miért a téli hónapok a legveszélyesebbek tűz szempontjából. Míg az év más időszakaiban átlagosan két-három, naponta egy-két riasztást kapnak a tűzoltók, ilyenkor átlagosan minden napra jut egy lakástűzzel kapcsolatos riasztás. Egyed László elmondta, a mostani két nap alatt bekövetkezett négy lakástűz sem számít kiugró esetszámnak, hozzátette: évente 160-180 olyan tűzhöz riasztják a tűzoltókat a megyében, ahol kéményben, kazánházban, vagy szobában keletkezik tűz.

A fűtési szezonban a leggyakoribbak a lakástüzek, de nem mindig a kályha a bűnös. A tokorcsi családi ház tetőszerkezete valószínűleg rövidzárlat miatt kapott lángra kedden délután. Fotó: Szendi Péter

A tűzesetek keletkezési oka szépen követi a szokásokat. Az adventi időszakban az őrizetlenül hagyott gyertyák, adventi koszorúk, a rossz minőségű karácsonyi fényfüzérek okozta tüzek a legjellemzőbbek. Gyakori a fűtőrendszer meghibásodása, vagy nem megfelelő használata (például háztartási hulladék égetése) miatt keletkező tűz, mint ahogyan a kazán közelében helytelenül tárolt tüzelőanyag is könnyen meggyullad a kipattanó szikrától, és az is előfordul, hogy a tűzhelyen felejtik az ételt.

A tűzesetek nagy része könnyen megelőzhető.

Például a kéményben lerakódott korom oka: a nem száraz tűzifa használata, műanyag flakonok, háztartási hulladék égetése. Égő olajat tilos vízzel oltani. Ilyenkor úgy járunk el helyesen, ha az égő lábosra fedőt teszünk, majd elzárjuk a tűzhely lángját. Csak hibátlan, sérülésmentes elektromos berendezést használjunk, és ha elutazunk, akkor az elektromos eszközeinket húzzuk ki a konnektorból. Az elektromos fűtőrészeket ne takarjuk le, ne tegyük közel éghető anyagból készült tárgyakhoz.

Az otthonainkat érintő tűzesetek száma az országban 6500-7000 évente, ebből mintegy 160-180 tűzeset történik Vas megyében, ami jónak számít. A tűzesetek előfordulási helyét tekintve: kémény, kazánház, konyha, nappali a statisztikai sorrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában