Jogos a büntetés?

2018.01.31. 11:30

Több embert megbüntettek, pedig szabály szerint közlekedtek?

Állítólag több embert megbüntettek, mert jogosítvány és bukósisak nélkül közlekedtek, pedig a KRESZ szerint kerékpárnak minősül az a bicikli is, amelynek hajtását robbanómotor segíti.

Budai Dávid

Kondics János világéletében kerékpározott. Most már nem árt a motoros segítség. Fotó: Szendi Péter

A 75 éves Kondics János a mai napig tevékeny életet él, nyáron kertészkedik, ilyenkor télen pedig sokszor főz, és a bevásárlás is az ő gondja. Mint elmesélte, rossz a térde, a csípője, a gerince és még a szíve is. Több mint harminc évig volt ellenőr a Volánnál. Naponta volt, hogy ötszáz kilométert is megtett a különböző járatokon, ilyenkor leginkább állni kellett. Talán itt roppant meg az egészsége, talán örökletes a dolog, talán mindkettő, egy azonban biztos, hogy János bácsi évek óta nagyon nehezen mozog, jogosítványa azonban nincs. Mint volános, annak idején szabadjegyet kapott a megyében, egy idő után pedig az egész országban is, nem volt rászorulva az autóra, mindenhová busszal vagy biciklivel járt. Még most is.

Pusztán a mozgás kedvéért, ma is kimegyek biciklivel a jáki elágazóig meg vissza, ami nagyjából tíz kilométer, mivel arra teljesen sík a terep – mondja.

Kondics János világéletében kerékpározott. Most már nem árt a motoros segítség. Fotó: Szendi Péter

Ha azonban egy kicsit is emelkedik az út, már nem bírja a térdem a tekerést, meséli. A bolt nincsen messze, nagyjából egy kilométer, csakhogy arrafelé az út emelkedik, és János bácsi a 2000-es években kezdődött betegségei miatt azt már egy sima kerékpárral nem tudja leküzdeni, gyalog pedig már messze van. Megoldás lehetne a mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló gépi meghajtású kerekesszék, amely – ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél nem képes gyorsabban haladni – nem minősül járműnek, azaz az ilyen eszközökkel közlekedőket gyalogosoknak kell tekinteni a KRESZ szerint. Csakhogy János bácsi nem jogosult a társadalombiztosítás támogatására, márpedig e nélkül ezek a három- vagy négykerekű járművek akár félmillió forintba is kerülhetnek. Így csak egy lehetősége maradt: ha boltba, gyógyszertárba vagy orvoshoz kell mennie, vesz egy olyan biciklit, amelynek a hajtását segíti egy kicsi motor.

Kondics János 2011-ben vette az első benzinmotoros kerékpárját, majd két évvel ezelőtt megvette a másodikat is. A kettő kétkerekűvel együtt összesen nagyjából 4 ezer kilométert tett már meg. Ugyan János bácsinak nincsen jogosítványa, a KRESZ-t azért nagyon jól ismeri, és soha egyetlen balesetet sem okozott még. Újabban azonban alig meri használni hűséges társait, mivel az a hír járja, hogy a környéken több embert is megbüntettek, a jogosítvány, a biztosítás, vagy éppen a bukósisak hiánya miatt.

Legalább tízen használnak a faluban hasonló kerékpárokat, mint amilyen nekem is van. Ahogyan ők is, én is abban a hitben voltam, hogy ezekre a gépekre – miután teljesítményük 300 watt alatt van – a kerékpárokra vonatkozó szabályok érvényesek, vagyis nem kell hozzájuk semmi, így meg sem büntethetnek – fogalmazott.

A KRESZ meghatározása szerint a kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, vagyis kell lennie rajta egy pedálnak, és legfeljebb 300 W teljesítményű motor segítheti. Hogy ez a motor elektromos, vagy benzines, arról nincsen szó.

Ha nem használhatná többé a motoros bicikliket, el kellene adnia mindkettőt. Fotó: Szendi Péter

Megkérdeztünk egy robbanómotoros kerékpárokat forgalmazó céget, hogy mi az ő álláspontjuk. Szerintük a rendőrnek el kell fogadnia azokat az adatokat, amelyek a jármű műszaki leírásában találhatóak, azt nem bírálhatja fölül, márpedig ez alapján szerintük is kerékpárnak minősülnek a járgányok, így olvasónknak van igaza. Az már más kérdés, hogy ők javasolják a láthatósági mellény és valamilyen fejvédő viselését is, valamint azt, hogy – éppen a félreértések elkerülése végett – a jármű összes papírját tartsák maguknál a közlekedők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában