Ez már járvány!

2018.01.25. 06:58

Vas megyében is kimutatták az influenza vírusát

Már járványszerűen terjed az influenza Magyarországon és egy Vas megyéből beküldött mintában is kimutatták a vírust – derül ki az ÁNTSZ eheti jelentéséből.

Bakos Ágnes

Forrás: Shutterstock

Egy hét alatt mintegy 33 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma országosan: mintegy 16 850-en fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel. Országosan az előző heti 129 után 171 beteg jutott 100 ezer lakosra nézve – ez már meghaladja a járványküszöböt, ami akkor teljesül, ha 156 beteg jut 100 ezer lakosra.

Vas megyében nem ennyire rossz a helyzet: az előző heti 82 után most 83 beteg jutott 100 ezer lakosra vetítve. Azonban a vírus már itt is igazolt: egy Vas megyéből beküldött mintában mutatták ki az influenza vírusát.

Vas megyénél kívül a fővárosban, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozott megbetegedést laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus.

A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint a harmadik héten az előző hetinél kétszer annyi, 96 beteget kellett kórházban ápolni influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt. Huszonkettő új beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti nyolccal szemben és megháromszorozódott a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma. Egy kivétellel valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt.

Az ÁNTSZ jelentése azt írja: „A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2018. év harmadik hetében megkezdődött az influenzajárvány.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában