„virágom, virágom”

2018.01.03. 21:22

Virágok nyílnak a télben Szombathelyen

A korai virágzású dísznövények közül már sok kinyílt, de a bimbók éjjel gyakorta elfagynak. Lesz még hideg, és hó is.

Kovács Ágnes

A Kámoni Arborétum jelenleg még zárva van, január 6-ától várja újra a látogatókat. Akik kíváncsiak arra, hogy a tél derekán találkozhatnak-e a tavasz hírnökeivel, igencsak meglepő látvánnyal szembesülhetnek. Németh Gábor, az arborétum vezetője készségesen vezet körbe bennünket. A séta során van, amit az avatatlan szem is észrevesz, de van, amit úgy kell megmutatnia, hiszen a növény hajlamos a rejtőzködésre. Virágzik például az illatos, fehér-sárga virágú korai lonc, a téli jázmin. Látványosan bontja szirmait a varázsmogyoró, ahogy az alpesi erika is. Látványos már most is az illatos tündérfa, a lilás rózsaszínben pompázó kikeleti bangita, és a pirosas-bíbor díszbirs. Utóvirágzásban van a havasszépe, ugyanakkor a hagymások még nem nyílnak. Németh Gábor szerint hasonló virágzás kisebb-nagyobb mértékben minden évben előfordul. A virágzással az a gond, hogy hiába van napközben viszonylag meleg, éjjel nulla fok alá csökken a hőmérséklet, és a kis bimbók elfagynak. Kicsit előrébb járunk, mint a naptár szerint kellene, de például hóvirág vagy ibolya itt még nem dugta ki a fejét a földből. Kiss Zoltán, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium földrajztanára régóta nyilvántartja a napi hőmérsékleti adatokat. A 1960-as évek végétől a Szőlő Jövésnek Könyve mintájára rögzíti az adatokat.

Az arborétumban Németh Gábor az alpesi erika virágzó fürtjeit mutatja Fotó: Unger Tamás

Kimutatásai alapján például 1994-ben decemberében napközben csak egyszer csökkent nulla fok alá a hőmérséklet, januárban pedig kétszer volt csupán éjszakai fagy, de 1988–89-ben is nagyon enyhe volt a tél. Kiss Zoltán Réthly Antal Időjárási események és elemi csapások Magyarországon című könyvéből idéz, amely szerint 1791 januárjában Hont megyében érett az eper. Tény az is, mondja Kiss Zoltán, hogy erős felmelegedés jelentkezett 2000 után, és ez a tendencia most is tart. Öt olyan év is volt az elmúlt időszakban, hogy negyven fok fölé kúszott a hőmérséklet. A december ugyanakkor mintha eltűnt volna. Szinte nincs is téli időjárás ebben a hónapban. Utoljára 2013-ban volt havas a tél. Viszont tavaly április 19-én a Királyvölgyben huszonkét centiméteres hó esett. A szőlő alja hóban állt, a hajtás pedig gyönyörű zöld volt.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője nem ítéli annyira extrémnek a jelenlegi helyzetet. 1,8 °C volt a decemberi átlaghőmérséklet, ennél melegebb december is előfordult már. Most január 6-án lesz az előrejelzések szerint 10-12 °C, de 15 °C-ot is mértek januárban a ’90-es években. Előfordult februárban 20-22 °C is. Elvileg 5 °C átlag-középhőmérséklet alatt nem indul be a vegetáció. Vannak olyan növények, amelyek már beindultak: gyümölcsfa, aranyvessző, de ez sem számít különlegesnek, minden évben előfordul. A december, mint mondja, csapadékos volt. Tovább tart a nyugat–keleti zonális áramlás. Amíg ez fennáll, enyhe lesz az idő. Ha ez az áramlás megszűnik, normalizálódik, akkor jöhet a hidegebb idő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában