Magyar Ápolók Napja

2018.02.09. 08:10

Az ápolók Vasvárra mennek- Három nappal előbb rendezik meg a helyi programot

Harmadszor rendezik meg a Magyar Ápolók Napját Vas megyében. Idén is – immár hagyományosan – Vasvár lesz a helyszín.

Merklin Tímea

Szalai Péterné Fotó: Szendi Péter

A Magyar Ápolók Napját negyedik éve ünnepeljük, amióta 2014-ben a parlament határozatot hozott arról, hogy Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolónője születésnapján, február 19-én emlékezzenek meg az ápolókról. Kossuth Zsuzsanna Kossuth Lajos húga volt, az 1848/49-es eseményeknél ő szervezte meg a sérültek ellátását. Célja volt „felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”. A Nemzetközi Ápolók Napja pedig május 12-én van, Florence Nightingale brit ápolónő születésnapján.

Szalai Péterné Fotó: Szendi Péter

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Vas megyei területi szervezetének elnöke, Szabó Péterné Piroska tájékoztatása szerint a megyei rendezvény február 16-án lesz a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban. Az első kettőt ott szervezték, Tóth Balázs polgármester pedig már ragaszkodik hozzá, mert mozgósítani lehet általa az egész térséget, a környező települések is támogatják a rendezvényt. Szentgotthárdról, Körmendről, Sárvárról, Szombathelyről is jönnek résztvevők, tavaly Zala megyéből is voltak.

A rendezvény fővédnöke V. Németh Zsolt környezet-ügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és országgyűlési képviselő, mivel az államtitkárság is támogatja a programot a Dr. Tiborcz Sándor Alapítványon keresztül, amelynek kuratóriumi elnöke szintén Szabó Péterné. A 9.30-kor kezdődő, este bállal záruló program meghívottjai Vas megye ápolói, mentőápolói, védőnői, szociális otthonokban dolgozó nővérei, fizioterapeuták, gyermekápolók, műtősök, alapellátásban dolgozó asszisztensek. A délelőtt fénypontja az ápolói életműdíj átadása lesz, amely a kamara és az alapítvány közös elismerése, illetve egy festményavatás.

A képet Kossuth Zsuzsannáról a PTE SZESZI Szentgyörgyi Albert Tagintézménye 10/E osztályos szakgimnáziumi hallgatója, Medveczki Noémi Szonja festette, és a Nagy Gáspár Kulturális Központnak ajándékozzák. A délutáni szakmai programban a MESZK elnöke, dr. Balogh Zoltán, vezető ápolók, védőnők, gyógytornász és egészségfejlesztő tartanak előadásokat a szakma újdonságairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában