az ápolói hivatásra készült

2018.02.09. 14:00

A hivatása a hobbija: az egész életen át tartó tanulásban hisz

Segíteni az embereken, céltudatosan, fáradságot nem ismerve, elhivatottan tenni – ez a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központja igazgatójának mottója.

Tóth Kata

Karamánné dr. Pakai Annamária: barátságos egyetem, ahol jó tanulni és jó dolgozni is – ezt szeretné sugallni a PTE Egészségtudományi Karának szombathelyi képzési központjáról Fotó: Unger Tamás

 

Karamánné dr. Pakai Annamária: barátságos egyetem, ahol jó tanulni és jó dolgozni is – ezt szeretné sugallni a PTE Egészségtudományi Karának szombathelyi képzési központjáról Fotó: Unger Tamás

Kedves és készséges, mosolyog rendületlenül – ez a védjegye –, és ha nem említené, akkor is nyilvánvaló lenne: tiszteli a körülötte élő embereket. 1999 óta a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán dolgozik (régi nevén Egészségügyi Főiskolai Kar). Ambíciója, elkötelezettsége, munkájának minősége és az ennek nyomán belé vetett bizalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy képzési igazgatói kinevezést kapott tavaly márciusban. A kérdésre, hogy a hallgatói hogy jellemeznék, Karamánné dr. Pakai Annamária úgy felel: – Anatómiát és kutatásmódszertant is tanítok, az előbbi alapozó tantárgy. Ezért (is) a vizsgákon nagyon szigorú vagyok, de következetes. Betegként mindannyian olyan ápolót szeretnénk magunk mellett tudni, aki felismeri a tünetváltozásainkat, és gyorsan tud reagálni. Ez pedig komoly szakmai tudást igényel.

Családi indíttatása nem volt, mégis már általános iskolás kora óta az ápolói hivatásra készült. A szociálisan érzékeny kislány segített az időseken, észrevette a bajbajutottakat, és ha valaki kórházba került a környezetéből, ő feltétlenül meglátogatta. Varázslatosnak látta a kórházak légkörét, kórházsorozatokat nézett, és elhatározta, főnővér lesz. Már akkor nagyon céltudatos volt, a szülei pedig maximálisan támogatták, hogy a szolnoki egészségügyi középiskolát válassza. A tanárai a szakma szeretetét adták át neki. Általános ápoló és asszisztens szakirányon végzett, és mielőtt folytatta a tanulmányait, egy évig a szolnoki kórház gyermek-osztályán dolgozott. Az első éjszakai műszakját töltötte a szajoli vonatszerencsétlenség napján, az igazi mélyvíz volt, mondja – a mai napig hordozza az élményt.

A szegedi tudományegyetemre vezetett az útja, ott diplomás ápolóként főiskolai oklevelet szerzett kiváló minősítéssel. A gyakorlatok végén dolgozni hívták, de Szegeden és Szolnokon is nemleges választ adott, az élet Zalaegerszegre vitte, ott telepedtek le a férjével, és 1999-ben ott vállalt munkát gyakornokként a képzési központban.

A következő állomást a tanulmányaiban az egyetemi diploma megszerzése, a magánéletben a családalapítás jelentette: 2001-ben megszületett Ábel, két év múlva Eszter. – Egyik nap még vizsgáztam, másnap szültem. Ábel egyéves születésnapján pedig éppen államvizsgáztam – idézi fel. – A gyerekeim látják az elhivatottságot, azt, hogy vannak céljaim, és hogy lelkesedéssel teszem a dolgomat. Hiszek abban, hogy így tudok nekik példát mutatni.

Háromévnyi gyesidőszak után, 2005-ben kezdte Annamária a PhD-tanulmányait a Semmelweis Egyetemen. 2011 novemberében az egészségtudományok doktora lett (a méhnyakrákszűréssel szembeni attitűdöt vizsgálta a disszertációjában), december 1-jétől adjunktus a PTE Egészségtudományi Karán, kevesebb mint egy év múlva pedig tanszéki csoportvezető az ápolástudományi intézetben. 2014 márciusától, egy kari strukturális átalakulás után tanszékvezetővé nevezték ki, két éven belül megbízott képzési igazgatóként, tavaly márciustól pedig képzési igazgatóként kell helytállnia. – Bebizonyosodott, hogy jó döntést hozott a kar vezetése, presztízst adott az ápolói munkakörnek – ezt már dr. Takács Magdolna címzetes egyetemi docens mondja róla.

Az igazgató elsődleges célja a hallgatói létszám növelése. Az, hogy a szombathelyi képzési központban az ápoló-, a mentőtiszt-, a csecsemő- és kisgyermeknevelő-, a védőnő- és szülésznőképzésük komoly rangot kapjon, hogy a fiatalokat meggyőzzék, érdemes ezekre a szakokra jelentkezniük. – Egy év alatt 87-ről 138-ra emelkedett a felvettek száma, újabb eredmény július végén várható. Megnyugtató lenne további emelkedésről beszámolni – mondja.

Az interaktivitást helyezik előtérbe az egyes programokon (Kutatók Éjszakája, Kukkants be program, nyílt napok), így szólítják meg a fiatalokat, akik a demonstrációs termekben megismerhetik a szakmák jellemzőit: látnak injekciózást, vérvételt, újraélesztést, szüléslevezetést. Két szakon – ápoló és szülésznő – olyan oktatás zajlik, amelyek az EU-ban elfogadottak, nem kell különbözeti vizsgát tenni a hallgatóknak. Stratégiai partnerük a Markusovszky oktatókórház. Közösen is sokat tesznek azért, hogy az ápolói szakmát, az egészségügyi hivatásokat népszerűsítsék. Ugyancsak jó kapcsolatot ápol az egyetem a frankfurti klinikával – az ápoló- és gyógytornászhallgatók külföldi gyakorlatokra pályázhatnak. A védőnőknek finnországi, a szülésznőknek törökországi lehetőségük van. Az igazgató büszke, hogy diplomás ápolóik nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is jól teljesítenek.

– Megértés, türelem, empátia, jó kapcsolatteremtő és problémamegoldó készség – ezek szükségesek, ha valaki ezt a pályát választja. Elkötelezzük magunkat az emberek iránti segítés felé, és ezt megélni igazi ajándék. Egész életen át tart a tanulás, folyamatosan meg kell újulni, változnak az eszközigények, sok új kutatási eredmény van, összességében fejlődik az egészségügy, a tudomány – hangsúlyozza Pakai Annamária. Megjegyzi még: van lehetőség előrelépni a ranglétrán, ehhez célok és tudatosság kellenek. Magáról úgy érzi, a helyén van, ezen a területen vannak még feladatai. Szombathelyen kívül számítanak rá Kaposváron és Pécsett is, a négy képzési központból háromban tanít. Barátságos egyetem, ahol jó tanulni és dolgozni is – ezt szeretné sugallni a fennállásának 650 éves évfordulóját tavaly ünneplő PTE Egészségtudományi Karának szombathelyi képzési központjáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában