SZOMBATHELY

2018.02.12. 20:13

Kóbor kutya támadta meg kutyasétáltatás közben az anyát

Facebookon terjedt a hír, miszerint egy kóbor kutya támadott meg egy édesanyát kutyasétáltatás közben. Megkérdeztük dr. Varjú Gábor állatorvost, mi a teendő ilyen esetben.

Lutor Katalin

Fotó: Pixabay

 

Néhány napja a Facebookon jelent meg egy fiatal fiú bejegyzése, akinek édesanyját kutyasétáltatás közben támadta meg egy kóbor eb a Károly Róbert utca és a Perint közötti bicikliúton. A támadó állaton nem volt nyakörv, így nem tudták azonosítani. Később kiderült, a vétlen kutyának olyan súlyos sérülései lettek, hogy a műtét után elpusztult. Az édesanyja is megsérült, mint írja, a keze tele van harapásnyomokkal, akkor szerezte őket, amikor megpróbálta megvédeni a kutyájukat.

Összegyűjtöttük, mi a teendő, ha akár a gazdát, akár kisállatot ér sebesülés, támadás. Dr. Varjú Gábor, a szombathelyi Állatkórház állatorvosa elmondta, rengeteg kutya érkezik be hozzájuk kisebb nagyobb sebesüléssel, de az utcai támadások sajnálatos módon nem egyszer halálos kimenetelűek az áldozatra nézve. – A kutyákban sokszor mérettől függetlenül támad fel a harci ösztön, nem tudják felmérni, hogy ellenfelük kisebb vagy éppen sokkal nagyobb testű – tette hozzá az állatorvos.

Nagyon fontos, hogy közterületen csak és kizárólag pórázon sétáltassuk kedvenceinket, valamint ha baj van, ne reflexszerűen mentsük az állatot, hiszen ilyenkor nagyon könnyen elfeledkezhetnek a kutyák arról, ki is az ő gazdájuk.

- Ha mégis megtörténik a baj, fontos, hogy azonnal orvoshoz jusson az állat és a gazda is, hiszen elengedhetetlen az antibiotikumos kezelés – hangsúlyozta dr. Varjú Gábor.

A chip ilyen esetben nagyon jó, hiszen azonnal meg lehet keresni a támadó állatokat és gazdájukat.

Ami pedig a legfontosabb: úgy sétáltassunk kutyát, mintha autót vezetnénk, kellő körültekintéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában