Oktatás

2018.02.23. 18:46

Külföldről is jelentkeznek az angol nyelvű szombathelyi gépészmérnöki képzésre

Először hirdették meg a szombathelyi gépészmérnökképzés angol nyelvű oktatási formáját, amire 258 jelentkezés érkezett a világ minden tájáról, közülük 96 első helyes.

Merklin Tímea

Fotó: Facebook

Hat helyen van angol nyelvű gépészmérnökképzés Magyarországon: a szombathelyi ELTE-IK Savaria Műszaki Intézetben, a gödöllői Szent István Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, a Dunaújvárosi Egyetemen és az Debreceni Egyetemen. Közel 20 országból jelentkeztek Szombathelyre, köztük Brazíliából, Kazahsztánból, Bangladesből, Iránból, Yemenből, Kínából, Indiából, Tunéziából, Thaiföldről – tájékoztatott dr. Fekete Gusztáv, az angol nyelvű képzés koordinátora.

Amint kifejtette, a népszerűség oka az lehet, hogy egyrészt nagyon piacképes a szak, másrészt pedig a szombathelyi gépészmérnökképzés az ELTE alatt jelent meg. Ezt az egyetemet számon tartják a világon, ezen kívül az államközi ösztöndíjakat koordináló Stipendium Hungaricum rendszerén keresztül is látják a fiatalok a különböző országokból. – Március 30-ig várunk, hogy a 258 jelentkezőből hányat vállal ténylegesen a saját országa. Bízunk abban, hogy a 96 elsőhelyes jelentkezőből legalább 60-70 hallgatót támogat majd a kiküldő ország mondta dr. Fekete Gusztáv.

Fotó: Facebook

– A legjobb képességű és a legmagasabb szintű nyelvtudással rendelkező diákokat akarjuk kiválogatni, hogy egy 20-30 fős angol nyelvű csoportot indíthassunk, a két magyar nyelvű csoport mellett, kihasználva az összesen 80 fős kapacitást. Az angol nyelvű képzés elindítása illeszkedik ahhoz az oktatáspolitikai programhoz, amelynek célja, hogy a hazai felsőoktatásban legalább tíz százalék legyen a külföldi hallgatók száma. Szombathely a 30 százalékot is megcélozhatja. Ezek a diákok 3,5 évig tanulnak, élnek majd itt 3000 euró/féléves tandíjért, a Stipendium Hungaricum államközi ösztöndíj támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában