Mindent őriz a net

2018.02.18. 17:00

A LeSZERellek bűnmegelőzési program részesei lehettek a vépi diákok

Milyen biztonsági beállítások javasoltak, amikor személyes adatainkat osztjuk meg a Facebookon, mi az az online zaklatás, és mit tegyünk, ha nem akarunk csalók céltáblájává válni? Egy héttel a biztonságos internet hete után ezekre a kérdésekre is válaszolt Varga Sándor rendőr őrnagy, aki az FM DASZK vépi mezőgazdasági középiskola kollégistáinak tartott előadást a LeSZERellek bűnmegelőzési program részeként.

Tóth Katalin

Fotó: Pixabay

A bűnmegelőzési alosztály munkatársa beszélt az interneten való kalandozás veszélyeiről, kisfilmet vetített a dark netről (az internet sötét oldala), a végén a diákokkal együtt értékelték a filmben elhangzottakat. Azt is elmondta, hová, kihez tudnak fordulni a panaszaikkal. A fiatalok beszélhettek arról, hogy netezés közben milyen kellemetlen élményeik voltak: idegenek keresték fel őket és ajánlatokat tettek nekik a közösségi oldalon, vagy éppen kéretlenül hozzászólt valaki a fotóikhoz.

Mit tud rólunk a Facebook? Kiderült, mindent megőriz az internet, azt is, amit töröltünk. Praktikus tanácsokkal látta el a gyerekeket Varga Sándor: megmutatta, hogyan állítsák be az adatlapjukat, hogyan állapítsák meg egy e-mail fejlécéből, hogy milyen IP-címről érkezett, és hogyan válasszanak megfelelő jelszót, hogy illetéktelenül senki se férhessen hozzá leveleikhez.

A 2009-ben útjára indított LeSZERellek a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság saját kezdeményezésű bűnmegelőzési programja, amely a megye számos középiskolájában működik. A bűnmegelőzési alosztály a vagyonvédelem, a családon belüli erőszak megelőzése, a drogprevenció, az áldozatvédelem és a környezetvédelem kérdései mellett kiemelt figyelmet fordít a gyermek- és fiatalkorúakat érintő problémák megelőzésére, mind az elkövetővé, mind az áldozattá válás vonatkozásában. Tapasztalataik szerint a pedagógusok és a diákok is igénylik a bűnmegelőzési ismereteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában