A kocsi se legyen sáros

2018.02.17. 17:30

Szabályt sért, aki nem tisztítja kellőképpen a gépjárművét

Esztétikai szempontból nem árt, ha rendszeresen lemossuk autónkat. Ám vannak olyan esetek, amikor akár szabályt is sérthetünk, ha nem fordítunk kellő figyelmet a kocsink tisztán tartására.

KELEMEN ATTILA

A téli időjárás nem túl hálás az autótulajdonosok számára. A felverődő kosz nemcsak a kilátást nehezíti meg, de a rendszámtábla elolvashatóságát is erősen korlátozza Fotó: Shutterstock

Mielőtt múlt héten leesett a hó, több autót is lehetet látni a közutakon, amelyeken a felverődött sártól, kosztól nem lehetett leolvasni a rendszámot. Majd beköszöntött a februári tél, és a havazás tette nehézkessé az autók beazonosítását. Mindemellett nem egy sofőr hanyagságára utalt a szennyeződéstől, latyaktól átláthatatlan hátsó szélvédő.

Pedig a KRESZ rögzíti a közelkedők szabályait, és a járművek közlekedési feltételeit is, amely szerint a rendszámtáblákat jól olvasható állapotban kell tartani.

A téli időjárás nem túl hálás az autótulajdonosok számára. A felverődő kosz nemcsak a kilátást nehezíti meg, de a rendszámtábla elolvashatóságát is erősen korlátozza Fotó: Shutterstock

KöHÉM-rendelet

A hatósági jelzések elhelyezését, láthatóságát mindemellett a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló, úgynevezett KöHÉM-rendelet is tartalmazza.

Ez alapján a rendszámtáblát megvilágító lámpák tisztaságára is érdemes külön odafigyelnünk, hiszen annak olyan fényerővel kell világítania, hogy az álló jármű rendszámát sötétben, tiszta időben legalább 20 méter távolságból el lehessen olvasni.

A büntetés

Dr. Kazmar Enikőt, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét kérdeztük, hogy milyen büntetéssel, szankciókkal számolhat az, aki nem tesz eleget az említett jogszabályoknak:

- Az intézkedő rendőr minden esetben a jogszabályok alapján jár el. Amennyiben a közlekedésben részt vevő a magára és a járművére vonatkozó előírásokat figyelmen kívül hagyva vesz részt a közúti forgalomban, az szankciót von maga után. Minden eset egyedi elbírálást igényel. Az intézkedő rendőrnek – az eset körülményeitől függően – jogszabály szerint lehetősége van arra, hogy figyelmeztesse a szabályszegőt, de lehetősége van arra is, hogy ott a helyszínen bírságot szabjon ki, továbbá szabálysértési eljárást is kezdeményezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában