Hol a dohány, hol a kasza?

2018.02.16. 17:30

Komoly ipartörténeti kiállítást állít össze a Honismereti Klub Szentgotthárdon

A Móra Ferenc Könyvtárban 2010. óta működik és végez szorgos kutatómunkát a Honismereti Klub. A mintegy tizenöt lelkes lokálpatriótából álló közösség ezekben a hónapokban több más aktuális feladat mellett egy átfogó ipartörténeti kiállítás összeállításán dolgozik.

TERSZTYÁNSZKY KRISZTINA

Molnár Piroska könyvtárigazgató és Gueth László múzeumpedagógus a készülő kiállítás egy részletével Fotó: Tersztyánszky Krisztina

 

Molnár Piroska könyvtárigazgató és Gueth László múzeumpedagógus a készülő kiállítás egy részletével Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Szentgotthárdon a 19-20. század fordulóján sok gyárat alapítottak, a Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. A Honismereti Klub tagjai a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény egyik termében az év folyamán négy egykori gyárról kívánnak állandó kiállítást létrehozni. A bemutatóval emléket szeretnének állítani azoknak a – ma már nem létező – fontos intézményeknek, amelyekben a város és térsége lakóinak jelentős része dolgozott. Egyúttal a leszármazottakkal, a fiatalokkal is szeretnék megismertetni Szentgotthárd múltjának ezt a fontos szeletét, ami a századforduló idején méltán emelte ipari város rangjára a települést.

A legfontosabb gyárak

Melyek voltak a legfontosabb gyárak? A Magyar Királyi Dohánygyár, a megye első és egyetlen ilyen profilú üzeme. Az Első Magyar Óragyár, amelyet 1896-ban alapítottak és 1925-ig működött. A selyemgyár, amit az olasz származású bécsi Bujatti testvérek hoztak létre és a környék asszonyainak adott munkát. S végül, de nem utolsósorban a kaszagyár, amely 1902-es alapítása után egy év híján száz esztendőig működött, s melynek épülete 2005 óta védettséget élvez.

Működőképes makettek, valós anyagok

A klub tagjai már több éve foglalkoznak a gyárakkal kapcsolatos anyaggyűjtéssel, fotózással. Filmeket, brigádnaplókat kutattak fel, honlapjuk adatbázisában a gyártörténetek már most megtekinthetők. A legtöbb anyag talán a kaszagyárral kapcsolatosan gyűlt össze. Sikerült megszerezni egy jelentős mennyiségű válogatást az üzem termékeiből, a felszámoló engedélyezte, hogy a megszűnt gyárban a kutatók fotókat készítsenek. A helyi középiskolában elkészítették jónéhány egykor használatos gép makettjét, így a kaszák megmunkálásához szükséges nyakhajlító prést, Vulkán daraboló prést, rugós kalapácsot, farkaskalapácsot. Ezeket a működőképes maketteket egy korábbi időszaki kiállításon már láthatták is az érdeklődők.

A már meglévő anyag a kaszagyárról és a selyemgyárról készült egykori fotókkal, életképekkel egészül ki, nyomon kísérhetjük majd a munkafolyamatokat és a dolgozók gyáron kívüli tevékenységét is. A szervezők szerint láthatjuk az egykor Szentgotthárdon gyártott zsebórákat, tőröket és vetélőket, és lesz a bemutatónak virtuális része is. Az ipartörténeti állandó kiállítás létrehozását a Kubinyi Ágoston-program támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában