SZOMBATHELY

2018.02.07. 18:56

Nem csak kilátó: közösségi hely lesz a víztoronyból

Két terv is készült a víztorony felújítására, de egy biztos: az átalakítással új lendületet kap a környék, szuvenírbolt, kávézó és kilátó is kilátásban van.

kd

Sátory Károly, a körzet képviselője mutatja, hogy nemcsak a víztorony, hanem a környezete is megújul Fotó: Unger Tamás

 

Sátory Károly, a körzet képviselője mutatja, hogy nemcsak a víztorony, hanem a környezete is megújul Fotó: Unger Tamás

Tavaly jelentették be, hogy néhány éven belül látogatható lesz a víztorony, kilátóval a tetején. A vasbeton tartószerkezettel és vasbeton víztározó medencével 1926-ban épült létesítményt 1978 óta nem használja a város, így ráfér a felújítás. Most a Gáspár Mérnöki Irodának köszönhetően elkészült kétféle kiviteli terv is, így Sátory Károlyt, a körzet önkormányzati képviselőjét kérdeztük, mit lehet tudni a változásokról.

- A tervezés során fontosnak tartottam, hogy a víztorony – mint városunk szép, kecses, meghatározó épülete – eredeti állapotában szülessen újjá. Ez a koncepció alapvetően nem is változott, de az új tervek alapján a kávézó és az interaktív tanterem – hívhatjuk akár előadóteremnek vagy különteremnek – a víztoronyban kapnának helyet – mondta el a képviselő. Hozzátette: fogadóhelyiség és kávézó is lenne a földszinten. A kávézóhoz külső terasz tartozna, amely a közeli játszótérre nézne. A víztorony alsó szintjéről juthatnánk fel, a külön erre a célra épített lépcsőn, a félemeleten kialakított különterembe. A terem befogadóképessége körülbelül 40-50 fő lenne, így rendezvényt is lehetne ott tartani.

Sátory Károly kiemelte: a további szintekre az eredeti csigalépcsőkön juthatnánk fel. A torony első szintjét beüvegeznék. Ez lehetővé tenné, hogy ezt a szintet is használhassuk rendezvényekre, kiállításokra, de a kávézó panorámás, zárt terasza is lehetne.

A torony további szintjei kilátóként funkcionálnának. Az eredeti elképzelések szerint az érdeklődők a gyönyörű panoráma látványa mellett megismerhetnék a víztorony működését, láthatnák az épület belsejét. A KRESZ-park jelenlegi, kölcsönzőként funkcionáló épületét nem bontanák el, hanem felújítanák. Az odalátogató gyerekek nagy örömére megújulna a játszótér.

Sátory Károly kiemelte, az új terv mellett szól, hogy meghagyja a víztorony épületét eredeti szépségében, funkciójában kicsit izgalmasabbá, érdekesebbé teszi azt.

A másik, korábbi terv szerint a víztornyot szintén eredeti állapotában újítanák fel, este ki lehetne világítani. Az épület elsősorban kilátóként működne, az alsó szintre kerülhetne egy kis szuvenírüzlet, árusítva a belépőket és a város turisztikai relikviáit. Ott lehetne kiállításokat szervezni például az épület történetéről, működéséről. A KRESZ-park jelenleg kölcsönzőként funkcionáló épületét elbontanák. Helyére kétszintes, többfunkciós épületet húznának fel. Alsó szintjén lenne egy kávézó. A felső szinten egy interaktív tantermet alakítanának ki, amelyben a digitális technika és a különböző szimulációs berendezések segítségével lehetne gyakorolni a forgalmi szituációkat. A terem alkalmas lenne kiállítások, kisebb előadások, összejövetelek lebonyolítására is. A fejlesztés során nemcsak a víztorony és környzete újul meg, hanem felújítanák a park útburkolatát is, de azt egy másik pályázatból finanszíroznák majd.

A terveket a februári közgyűlésen is bemutatják, de fontos, hogy a kivitelezési procedúra megkezdése előtt még mindenképpen egyeztetni kell a Magyar Államkincstárral, hogy az új terv részletei is megfelelnek-e a pályázati előírásoknak.

A felújítás pályázati forrásból történne, mintegy 500 millió forintból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában