bál

2018.02.04. 09:00

Vas megyében járt a mézkirálynő

A magyar mézek királynőjét kértem, hogy fogadjon. A Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület meghívására érkezett egy jótékonysági bálra Vas megyébe. A rendezvény előtt beszélgettünk, sokat tanultam tőle, példás a szakmai hozzáállása és a méhészet iránti lelkesedése.

Pogács Mónika

Balla Nóra 2017 augusztusában kapta meg koronáját, amelyet egy éven át viselhet. Iskolák, óvodák hívják meg, rendezvények gyakori vendége a mézkirálynő, aki többgenerációs méhészcsaládból származik Fotó: Makrai Tamás

Gondolták volna, hogy a mézkirálynő-választásánál nem szempont a szépség? A szakmai tudás, az elhivatottság számít. Balla Nóra ezek személyes életében való meglétéről győzte meg tavaly augusztusban a zsűrit Jászberényben. Az online mézmarketing tudatos kialakításáról beszélt a szakmai grémium előtt. Előtte egy tudástesztet kellett kitölteniük a méhészlányoknak, majd nagyközönség előtt mutatkoztak be terveikkel, végül a zsűrivel elbeszélgetve kellett bizonyítaniuk „mézbeli” tudásukat.

A királynői cím, amelynek augusztusig birtokosa Balla Nóra, kötelezettségekkel jár: egy éven át kell a méhészeket képviselnie gazdasági eseményeken, programokon. Fel-adata a magyar termelői méz népszerűsítése, az emberek tudatos mézfogyasztásának ösztönzése.

Balla Nóra egy ötödik generációs méhészcsalád egyik gyermekeként, az otthonról kapott szakmai tudás birtoklása mellett szép is. Az adottságot szintén a mézmarketing érdekében kamatoztatja.

– Több mint negyven eseményen jártam és legalább kétezer kisgyermekkel is találkoztam már – mesélte büszkén Nóra.

Egyik kedvelt programja, hogy óvodákba, iskolákba látogat. Természetesen visz magával mézet is ajándékba. Minden kis vendéglátójával közös fotót készít, kinyomtatja, ezekkel ajándékozza meg a kicsiket. Hiszi, hogy ha a fényképek otthon előkerülnek később, kellemes emlékek elevenednek fel újra a családokban a mézes találkozásokról. Summázva, a mézkirálynő bízik abban, hogy így újabb fogyasztókat nyerhet meg a hazai termelésű mézeknek.

A mézfogyasztás tudatosságának fokozása ügyében is sokat tenne.

Gyakran találkozik a köztudatba ivódott tévhitekkel a méhekről, mézről. A rovarokról szóló információk pontosítása érdekében a kicsiknek interaktív előadásokat, a nagyobbaknak prezentációkat tart a méhek életéről, a méz jótékony hatásairól – mesélt szívesen nekem is.

Balla Nóra 2017 augusztusában kapta meg koronáját, amelyet egy éven át viselhet. Iskolák, óvodák hívják meg, rendezvények gyakori vendége a mézkirálynő, aki többgenerációs méhészcsaládból származik Fotó: Makrai Tamás

– A mézet a méhek a virágok nektárjából és nem a virágporból készítik – kezdett néhány tévhit sorolásába a mézkirálynő.

– A bekristályosodás is természetes dolog és nem a rossz minőség bizonyítéka. A magasabb szőlőcukor-tartalom az oka – folytatta a sort. Példát is mondott: a repce-, a napraforgó- és a vegyes virágméz könnyen cukrosodik. Az akác- és a gesztenyeméz kevésbé.

Magas labda, amit nem szabadott kérdés nélkül hagyni: vajon a mézkirálynőnek melyik a kedvence a mézek közül?

– Mindenfajta mézet szeretek. Akkor fejtik ki jótékony hatásukat, ha rendszeresen és váltva fogyasztjuk ezeket. A vegyes virágmézet szeretem leginkább. A legjobban ható, mert sokféle nektárból készül, tele van ásványi anyaggal, vitaminnal. „Mindennap egy kanál méz az egészséges életért” szlogenbe sűrítettem ezt a meggyőződésemet – válaszolta kérdésemre a fiatal lány.

Arra, hogy mikor lehetünk biztosak abban, hogy hazai termelői mézet vásároltunk, a mézkirálynőnek egy biztos tippje van:

– Mindenképpen termelőtől vásároljunk, tőle tudunk kérdezni is a méz használatáról, a mézfajta jótékony hatásáról – mondott megint fontos adalékot a tudatos mézfogyasztási szokások kialakítására Balla Nóra, aki a jövőjét sem tudja elképzelni méhek és méz nélkül. Rendezvényszervezőként szeretne elhelyezkedni, de mellette a méhészet ügyét is segíteni akarja a mézmarketing folytatásával és családi vállalkozásuk támogatásával.

Azt mondta: komolyan kell venni a méhek ügyét. A rovarok száma a méhbetegségek miatt sok helyen csökken.

– Ha a méhek nem poroznák be a virágokat nektár- és virágporgyűjtés közben, akkor az élelmiszerek kétharmada eltűnne a Földről – adott újabb nyomatékot a mézkirálynő annak, miért ilyen elhivatott méh- és méz-ügyben jelenidőben és jövőbeli terveiben egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában