egyészségügy

2018.02.02. 19:45

Vonzóbbá teszi az ápolói pályát az ösztöndíj

Országosan 3200 diákot kívánnak bevonni az Ápoló leszek ösztöndíjprogramba, ami azt jelenti, hogy havi 40 ezer forintot kapnak az egészségügyi képzésük idejére a részt vevő diákok 29 szakmacsoportban.

Merklin Tímea

Büki Beatrix oktatásszervező, Vas megyei mentor Fotó: Unger Tamás

Nagyon sokan mennek nyugdíjba az egészségügyi szférából, és nincs elég utánpótlás, ezért indította az állam ezt az ösztöndíjprogramot, ami az ápoló tanulók pályaválasztását támogatja. Első körben 2018. január 15-éig lehetett jelentkezni, de szeptembertől újra megnyílik a pályázat, így az addigra leérettségizettek is beadhatják támogatási igényüket. Az ösztöndíj ötéves futamidejű, a képzés teljes egészére szól, ugyanennyi időt kell majd közalkalmazottként dolgozni a hazai egészségügyben.

– Eddig 13 Szombathelyen tanuló diák pályázott, valamennyien a PTE Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola Szentgyörgyi Albert Tagintézményének hallgatói, már nálunk vannak gyakorlaton, ápoló, csecsemő- és gyermekápoló, mentőápoló, fogászati, egészségügyi- és fizioterápiás asszisztens szakmákban, 13-14-15. évfolyamosok – tájékoztatta lapunkat Büki Beatrix, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház oktatásszervezője, aki egyben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Vas megyét képviselő mentora.

Büki Beatrix oktatásszervező, Vas megyei mentor Fotó: Unger Tamás

A tavasz során valamennyi szombathelyi középiskolában népszerűsíti ezt az ösztöndíjprogramot, különösen a gimnáziumokban, azzal a bizakodással, hogy a havi 40 ezer forint elég jelentős támogatás azoknak, akik egészségügyi életpályában gondolkodnak.

Amint megtudtuk: aki bekapcsolódik a képzésbe, a tanulói szerződése után is kap körülbelül 19 ezer forintot havonta. A két forrás együtt jelentős anyagi motiváció lehet. Az életpályamodell szakmai perspektívát ad, hiszen lehet még továbbmenni majd a diplomás ápolóképzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában