Jánosháza

2018.03.31. 10:00

Dokumentumfilmet forgatott Kelédről Erdélyi János Balázs Béla-díjas rendező

Az első bemutató a szereplőknek szólt, a második már a nagyközönségnek. Legközelebb lehet, hogy a köztévében lesz látható a Mert kell egy csapat! Kelédről szól: a helyiekről, a fociról, a munkáról. Közösség- és munkahelyteremtésről.

Bakos Ágnes

Pillanatkép a jánosházi vetítésről. Balra fönn, a háttérben Erdélyi János, a film rendezője Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Film a polgármesterről

- Olyan ember nincs, akiben nincs érték – ez is elhangzik a filmben Feiler Ferenctől, Keléd polgármesterétől. Ő Erdélyi János filmjének főszereplője. Az egyik. Mert az egész faluközösség fókuszba kerül a nyolcvan perc alatt. Kezdődik a kihagyott tizenegyessel: a rendezőt ugyanis leigazolta a kelédi futballcsapat (elsősorban régi barátság okán). A film végére is elveszített meccs jut. Érdekes keret, de nem keserű! Sőt. Ahogy a felmutatott sorsok és arcok is lehetnének keserűek, de nem azok. A rengeteg munka is látható a vásznon: a tövenként öntözött zöldség útja a savanyúságig. Közben láthatjuk az asszonyok és férfiak útjainak egy-egy darabját. Milyen az élet Keléden? Milyen a munka a zöldségfeldolgozóban? Ki és miért jön ide? A ’80-as as évek óta ez a rendező első munkája, amelyet nem megrendelésre készített.

Pillanatkép a jánosházi vetítésről. Balra fönn, a háttérben Erdélyi János, a film rendezője Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Jelképes pénzért csinálták meg

- Azért is a barátság filmje, mert amúgy ennyi pénzért nem dolgozó kollégáim barátságból, jelképes pénzért csinálták meg – mondta a rendező. – Mivel nem volt pénz, megkerestem a környék országgyűlési képviselőjét,

V. Németh Zsoltot, aki nem volt a barátom, életemben egyszer láttam. Mondtam neki, hogy próbáljon segíteni. Kicsi pénzekkel, meg mindenféle támogatással segített – idézte fel Erdélyi János. Azt mondta, el kellett készíteni ezt a filmet. – Természetesen nem akarok minden barátomról filmet csinálni. De úgy érzem, hogy amit Feiler Ferkó csinált, az nagyon fontos tette a pusztuló, vidéki falvak megmentésének – összegezte. Ezt emelte ki köszöntőjében a jánosházi bemutatón V. Németh Zsolt is. Úgy fogalmazott, hogy ami Keléden sikerült, azt nem lehet csak úgy exportálni máshová, nem recept minden közösség megmentésére. De az értékteremtő munka mintát adhat minden közösségnek. Egy üde színfolt a szürkülő világban, és megmutatja azt, hogy különböző szintjei lehetnek a jövedelem értékének és az infrastruktúrának is.

A kelédi díszbemutató és a jánosházi vetítés után valószínűleg a köztévébe kerül majd a Mert kell egy csapat! Erdélyi János azt mondta, még nem állt neki keresni, hogy hol vetítik. Bízik abban, hogy a közszolgálati televízió vagy valamelyik kereskedelmi televízió műsorra tűzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában