Víztől védve

2018.03.26. 08:19

Dr. Székely János megyés püspök megáldotta a nardai vízelvezetőt

Többé remélhetőleg nem önti el a települést a víz, mivel vasárnap délután átadták azt a több mint egy kilométer hosszú felújított árkot, ami a dombról lezúduló áradatot elvezeti. A csaknem 52 millió forintos beruházás 120 nardai gondját oldja meg, de védve lesz három egyházi ingatlan, hat középület és hét gazdasági létesítmény is.

Budai Dávid

Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője beszédében az egyházi támogatásokról is szólt Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

- A Jóisten nagyon szereti Nardát, mert igen sűrűn látogatja. Az elmúlt években az áradások, a szélviharok és a jégesők egymást érték a faluban. Ezek a váratlan természeti jelenségek több esetben okoztak rendkívüli károkat a településen, ezért fontos volt, hogy végre megoldják a problémát – mondta dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője. A képviselő szólt a térség egyházi épületeinek felújítására adott kormányzati támogatásokról is. A vaskeresztesi Szentháromság-szobor restaurálására több mint 11 milliót, a felsőcsatári templomtorony felújítására csaknem 8 milliót, a pornóapáti plébánia épületének tetőfelújítására több mint 8 milliót, a kisnardai templom megmentésére pedig szintén csaknem 8 milliót szánnak.

Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője beszédében az egyházi támogatásokról is szólt Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a TOP-program révén a megye több mint 21 milliárdos keretből gazdálkodhat. A pályázatokat igyekeztek úgy kiírni, hogy azok a települések lakói számára hasznosak legyenek, így 2 milliárd forintot szántak a szélsőséges időjárás okozta váratlan katasztrófahelyzetek kezelésére. Az érintett 17 településből a nardai az első beruházás, amely elkészült.

- És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és nekirontottak annak a háznak, de nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva – idézett Máté evangéliumából Inzsöl Richárd káplán, Dr. Székely János megyés püspök pedig megáldotta a vízelvezetőt. Az avatóbeszédek után az érdeklődőknek helyszínbejárást tartottak, előtte azonban még Glavanics Krisztina, a település polgármestere mindenkinek köszönetet mondott, aki hozzájárult a beruházás megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában