Gyümölcsfa

2018.03.29. 13:44

Tucatnyi Vas megyei nyertes – 120 millió jut a megyébe zártkerti fejlesztésekre

Hatszoros volt az igény a 2 milliárd forintos keretösszegre: a zártkerti területek infrastruktúra-fejlesztésére pályázhattak az egész országból települési önkormányzatok. A nyertesek között 12 Vas megyei. Az előző évek mintaprogramjait is számolva 8 ezer új gyümölcsfát telepíthettek revitalizált vasi zártkertekbe.

Bakos Ágnes

2016-ban nyert Nádasd a zártkerti mintaprogramban, cseresznyéskertet alakítottak ki Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A 198 nyertes önkormányzat átlagosan 9,6 millió forint támogatást kap – jelentette be csütörtökön V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, Dél-Vas megye országgyűlési képviselője.

A pályázható összeg maximuma 10 millió forint volt, ennyit nyert hét Vas megyei település: Nagytilaj, Sótony, Vásárosmiske, Vasvár, Petőmihályfa, Kőszeg és Vaskeresztes.

Hegyháthodász 9 millió 999 ezer 970 forintot; Hosszúpereszteg 9 millió 998 ezer 573 forintot; Lukácsháza 9 millió 998 ezer 380 forintot; Cák 9 millió 410 ezer 620 forintot, Kőszegszerdahely pedig 9 millió 812 ezer 652 forintot.

A következő lépés a támogatási szerződések megkötése lesz. Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz 50-70 százalékos előleg felvételére is – tette hozzá az államtitkár.

2016-ban nyert Nádasd a zártkerti mintaprogramban, cseresznyéskertet alakítottak ki Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A legtöbb, 121 pályázatot Zala megyei önkormányzatok küldték, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyékből volt még nagy az érdeklődés. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta: néhány pályázó tartaléklistán még nyerhet. Hangsúlyozta, nem kell csüggedniük azoknak sem, akik most nem nyertek, mert a kormánydöntés értelmében a 2 milliárdos keret bekerül a következő évek költségvetésébe is.

A zártkerti pályázatot 2017 végén hirdették meg, a pályázatokat január végéig lehetett benyújtani. Az önkormányzatok zártkertek megközelítését szolgáló és zártkerten belüli utak megújításához, csapadékvíz elvezető beruházásokhoz, vízvételi helyek kialakításához, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére nyújthattak be pályázatot. Támogatást nyújtottak ahhoz is, hogy a pályázó önkormányzatok a zártkert egy részében gyümölcsöst hozzanak létre – emlékeztetett az államtitkár.

V. Németh Zsolt felidézte, hogy tavalyig három mintaprogramot hirdetett a szaktárca a települések határában lévő zártkertek, falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök revitalizációjára, megújítására. Ennek révén mintegy 770 millió forint értékben, 90 pályázattal, 69 települést támogattak abban, hogy az ott lévő osztatlan közös parcellákat megvásárolják, összevonják az önkormányzatok, megóvják a gyümölcs tájfajtákat.

Vas megyében a most megítélt támogatási összegekkel együtt már 290 millió forint támogatással újulhattak és újulhatnak meg zártkerti területek.

2015-ben és 2016-ban 5140 darab facsemetét ültettek el vasi zártkertekben ebben a programban. A tavalyi számok még nem véglegesek, de a vállalások alapján három év alatt 8 ezer új telepítést jelent majd a zártkerti fejlesztési pályázat Vas megye területén.

– A zártkertekben, falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösekben lévő értékeket meg kell óvni, jó lenne, ha ezután is az öngondoskodás terepéül szolgálnának – hangsúlyozta az államtitkár. Fontos a tájban betöltött szerepük is, továbbá a génmegőrzés szempontjából is jelentőségük van. A szaktárcánál dolgoznak azon, hogy a zártkerti, szőlőhelyi program kiteljesedjen, kiterjedjen más területekre is – mondta V. Németh Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában