zene

2018.04.03. 19:59

A magyar nótát ünnepelték az Őrségben

Helyi érték a magyar nóta, már csak a legendás pankaszi prímás, Kánya Elek miatt is. Ezt ünnepelték – természetesen nótázással – Őriszentpéteren.

Bakos Ágnes

Kánya László és zenekara is fellépett Fotó: Szendi Péter

– A népdal és a magyar nóta ezer szállal kötődik egymáshoz – jelentette ki V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a magyar nóta őriszentpéteri ünnepén. Nem csak beszélt a magyar nóta szeretetéről, színpadra is lépett: furulyán adta elő a Kék ibolya búra hajtja a fejét és a Zöld erdőben de magos kezdetű dalokat.

Kánya László és zenekara is fellépett Fotók: Szendi Péter

– Nem mindennapi érzés, ha egy hattagú cigányzenekar van az ember háta mögött – fűzte hozzá a fellépéshez. Emlékeztetett, hogy a magyar nóta szerepel a hungarikumok között, ahogy a száztagú cigányzenekar is. Felidézte a magyar nóta történetét, a verbunkos muzsikát és azt, hogy kapcsolódott a magyar irodalomhoz: Petőfit, Adyt, Kosztolányit említette az államtitkár. Helyi érték az Őrségben a magyar nóta, Kánya Elek az Őrség, Pankasz legendás prímása volt – idézte fel Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. – Márpedig az őrségi emberek ragaszkodnak az értékeikhez – fűzte hozzá.

A magyar nótát ünneplőket mások mellett Kánya Elek unokája, Kánya László és zenekara szórakoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában