vannak kirívó esetek

2018.04.25. 11:30

Az apás szülés életre szóló élmény – A Markusovszky kórház szakemberei is megszólalnak

Az élet legelső pillanatait a szűk család jelenlétében megélni: az öröm a célja az apás szüléseknek.

PÓSFAI PÉTER

Kiss Erika és Kiss Péter boldogsága Armand születésével vált teljessé Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Huszonnyolc évvel ezelőtt a szombathelyi védőnő, Nagy Lászlóné Lonka irányításával elindultak Szombathelyen a szülésre felkészítő tanfolyamok. Prof. dr. Horváth Boldizsár és dr. Turay András szülész-nőgyógyász főorvosok a szakmai hátteret adták. A tornákkal, előadásokkal az apás szülés hagyománya is megszületett a megyeszékhelyen.

Nagy Lászlóné sokat segített a lelki ráhangolódásban.

Számára a gyermek születése soha nem lehetett „csak” orvosi beavatkozás. A leendő édesanyák, de főként az édesapák kötődését fejlesztette az általa szervezett, apás szülésre felkészítő tanfolyam. Az 1987-ben épült új kórházi tömb, amelyben helyet kapott a szülészet is, már átadásakor is alkalmas volt arra, hogy akár a közvetlen hozzátartozók is elkísérhessék a vajúdó kismamákat a szülészeti osztályig – de csak addig. Aki nem végezte el a tanfolyamot, ott várakozott az épületben, míg a gyermek világra jött. Az apák jelenléte a szülésnél akkor még hosszas előkészítést igényelt. pp

Apával születni életre szóló élmény

2018-ban a Markusovszky kórház szülészete – dr. Koppány Csaba szülész-nőgyógyász főorvos vezetésével – igazodik a törvényekhez. Ma már minden gyermek világrajövetelekor jelen lehet a vajúdó anyuka által kiválasztott személy – a férje, rokona vagy barátnője, egyszóval bárki, aki kész segíteni. Bár ma is léteznek felkészítéssel foglalkozó tanfolyamok, a szülés előtt ma már nem szükséges bemutatni a tanúsítványt. Nem kell más, csak az együttműködési szándék.

Kiss Erika és Kiss Péter boldogsága Armand születésével vált teljessé Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A szombathelyi kórházban átalakították az épületet, egyágyas szülőszobákat alakítottak ki, így garantált az intimitás, de például a szülő nők választhatják meg a szüléshez számukra legkedvezőbb pózt is. Vajúdni többféle helyzetben – pár éve már akár medencében is lehet.

Az osztályvezető ápoló, Nagy Ferencné szerint minden a családi indíttatástól, a hozzáállástól függ, régen is voltak és ma is akadnak apák, akik szeretnének aktív részesei lenni a boldog pillanatoknak. A gyermek születését megélő házastársak évtizedek múlva is meghatározó élményként beszélnek az ott töltött órákról. A gyermekek előtt felidézhetik az első perceket, amikor az édesanya és az édesapa a megszületett csecsemőt először magához ölelhette.

Vannak különleges esetek

Sajnos kirívó esetekről is hallhattunk a szülésznőtől: a jelentkezők közt volt, aki szülés közben mégis meggondolta magát és elhagyta a szülőszobát, de volt olyan, aki profi kamerával, sőt, videós szakemberrel érkezett. Tudunk olyan apukáról, aki a végignézett szülés után már nem volt képes „nőként” elfogadni a párját, és válás lett a vége.

Az osztályvezető ápolónő érkezésünkkor örömmel mutatta be a szülészet legfiatalabb „lakóját” és a szüleit, akiknek még nagyon eleven az élmény, amit közösen élhettek át. Kiss Armand tegnap hajnalban pontosan négy óra huszonöt perckor született. Az édesapa, Kiss Péter valamivel éjfél után érkezett vajúdó feleségével, Kiss Erikával a Markusovszky kórház szülészetére.

Nem sokkal ezután aztán megtörtént a csoda, és a Kiss család második gyermeke a várakozásoknak megfelelően, természetes úton, apás szüléssel jött a világra.

Az édesapa nem kellett, hogy a kapuban várakozzon, amíg a gyermeke megszületett, és egy pillanatig sem gondolva az egész napos munkára, maga is segíteni próbált a szülésznőknek.

Az apás szülések mellett egyre népszerűbbek azok a szülések, amikor a vajúdó nőket barátnők, iskolatársak kísérik el. Jelenlétük segít, hogy a nehéz pillanatokban ne kelljen magát egyedül éreznie a leendő édesanyának. Nagy Lászlóné Lonka álma, hogy Szombathely az „apás szülések” városa lehessen, úgy tűnik, megvalósult. Ma már az ország több pontján is találkozhatunk hasonló kezdeményezéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában