Körmend

2018.04.17. 11:30

Döntöttek: megépülhet a vízi szlalompálya a Rábán

Első ízben módosították az idei költségvetést, szavaztak hitelfelvételről és vitáztak a Rába vízi hasznosításáról a képviselő-testületi ülésen.

Kozma Gábor

Kenuval szállni élvezet... A körmendi kajak-kenusok valóban átírhatják az ismert dalt, ha megvalósul az új szlalompálya a Rábán. A vízi sportok ezen ága egyre népszerűbb a fiatalság körében Fotó: Jámbori Tamás

Költségvetés – hitel

Bebes István polgármester az idei költségvetés első módosításra tett javaslatot, majd a hitelfelvételre tért át. Mint mondta, ezt a likviditási helyzet tette szükségessé. A hitel összege 50 millió forint, lejárata az idei év vége. Egy másik, 80 milliós hitelfelvétel pedig költségvetésileg tervezett és a helyi fejlesztéseket szolgálja. Futama három év, negyedévenkénti törlesztéssel. Bebes István elmondta, hogy a pénzt részben egy új körforgalom építésére, a vásártér és a helyi piac fejlesztésére fordítják. Ez utóbbi esetben megoldanák a csapadékvíz elvezetését is. Ugyancsak hitel segítené elő a közösségfejlesztés címszó alatt futó mozirekonstrukciót is. A mozi épülete már hosszabb ideje zárva tart, egy felmérés szerint a körmendiek többsége igényli a vetítések újraindítását. A felújítás tervezett költsége 69,5 millió forint, ebből az önkormányzatra 30 millió jut, ezt a pénzt teremtenék elő a hitel révén.

Turisztikai fejlesztés

Kisebb vitát váltott ki egy másik, a Rába-part turisztikai fejlesztését célzó projekt. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség korábban partnerséget ajánlott a Rába-part fejlesztésében a városnak, s ennek részeként épülne meg a vízi szlalompálya a folyón. Ezt a szövetség anyagilag is támogatná, a tervezés költségeit pedig a város állja 2,5 millió forint értékben. Egy képviselő aggodalmának adott hangot, miszerint a pályaépítés megzavarhatja a vadvizes élővilágot. Egy másik képviselő pedig azt kifogásolta, hogy bár jó a terv, problémákat okozhat a fenntarthatósága. Amint az, tette hozzá, a Várkertnél tapasztalható. Bebes István válaszában elmondta, hogy a pálya építése bójázással valósulna meg, így a vadvizes életteret nem érintené, és a folyó jellegét sem változtatná meg. Ellenben újabb korosztályokat vonhatnának be az egyre népszerűbb vízi sportokba. Példaként hozta fel a Bereki Bárkás Egyesület ténykedését.

Kenuval szállni élvezet... A körmendi kajak-kenusok valóban átírhatják az ismert dalt, ha megvalósul az új szlalompálya a Rábán. A vízi sportok ezen ága egyre népszerűbb a fiatalság körében Fotó: Jámbori Tamás

– Ők azok, akik a korábbi, mások által tett, nagyhangú ígéretekkel szemben csendben, de rendkívül hatékonyan dolgoznak. Egyre több fiatalt nyernek meg a sport ügyének, fontos tényezők a város életében – fogalmazott. Kitért a Várkertet érintő kritikára is. Ismert: a területre sok millió forintot költöttek uniós forrásokból. Építettek műtárgyakat is, amelyek nem mindig működnek optimálisan. Bebes István hangsúlyozta: a Várkert átfogó gondozásába mind a hivatalos, mind a civil szervezetek besegítenek. Sokat tehetnek és tesznek is a növényzet ápolásáért. Ám a környezeti kultúra erősítése nem csupán hatósági feladat – gondolva itt a terjedő szemetelésre.

Végül a testület egyhangúlag megszavazta az új szlalompálya építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában