Kismamák kaphattak válaszokat

2018.04.24. 11:00

A cumisüveg és a tajkártyája is legyen a női táska tartozéka

Nagy dilemma a gyermekvállalás ideje manapság. Ugyanilyen nehéz és eldöntendő kérdés, hogy ha megszületett a várva várt baba, a kisgyermekes édesanyák mikor menjenek vissza dolgozni. Ebben segítettek gyakorlatias válaszokat találni szakemberek azon a fórumon, amelyre hegyháti kismamákat és védőnőket hívtak meg.

Pogács Mónika

Nagy Marietta személyügyi osztályvezető, Beke Donát fiókvezető és Horváth Judit egészségbiztosítási szakreferens Fotó: Pogács Mónika

A jog, az egészségbiztosítás, a törvényi szabályozás világában adott fontos támpontokat a kismamák számára Horváth Judit egészségbiztosítási szakreferens a Rábahídvégen rendezett, de az egész Vasi-Hegyhátra szóló fórumon. – Az állam elsődleges törekvése a családok támogatása, megerősíteni őket anyagi oldalról – szögezte le a szakember.

Azt is hangsúlyozta: mindenképpen érdemes minden esetben hozzáértővel konzultálni arról, hogy az éppen adott élethelyzetben milyen támogatás kérhető, igényelhető, kapható.

A családtámogatási ellátásról kapott komplex kép abban segített a kismamáknak, hogy mérlegeljenek: milyen anyagi kondíciókkal számolhatnak, ha maradnának gyermekeik mellett, amíg az lehetséges, vagyis akár a kicsi hároméves koráig élvezzék az anyaság örömeit.

Nagy Marietta személyügyi osztályvezető, Beke Donát fiókvezető és Horváth Judit egészségbiztosítási szakreferens Fotó: Pogács Mónika

A kismamák és a kisgyermekes anyukák jogairól és lehetőségeiről a munkaerőpiacon – ebben a témában Nagy Marietta személyügyi osztályvezető beszélt. A felmondási tilalmat említette legfontosabb alapvetésként, bár nagyon súlyos jogsértés ebben az esetben is feljogosíthatja a munkáltatót, hogy dolgozójának azonnali hatállyal felmondjon. A jog azonban alapvetően a munkavállalót védi. Ám a jogérvényesítés mellett kötelezettsége is van a kismamának.

Például, hogy minél előbb tájékoztassa a munkaadóját a terhességéről, tegye meg ezt hivatalos formában közvetlenül a főnökének. A felmondási védelem onnantól illeti meg, hogy hivatalosan bejelentést tett a várandósságáról, és a kicsi hároméves koráig tart. Az is elhangzott jó tanácsként: a gyermek megszületése után az ellátások járnak, de ezeket igényelni kell, automatikusan nem érkezik meg ez a kismamához.

A női táska javasolt tartalma éppen ezért a cumis-üveg mellett a baba születési anyakönyvi kivonata, a tajkártyája kell, hogy legyen, a zökkenőmentes ügyintézések érdekében. A gyermekek születésétől elindítható takarékoskodási formákról Beke Donát fiókvezető beszélt a program zárásában. Védőnők is meghívót kaptak a fórumra: a hallott hasznos információkat továbbadják kismamáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában