Irány az Európa-bajnokság!

2018.04.18. 07:00

Szombathelyi lesz a kertépítő csapat egyik tagja az EuroSkillsen

Az EuroSkills válogatóversenyének elmúlt héten rendezett országos döntőjén Pap Levente személyében szombathelyi fiú lett a kertépítő verseny egyik első helyezettje. Másodmagával ő képviselheti hazánkat a szeptemberi Európa-bajnokságon.

Tersztyánszky Krisztina

Pap Levente munka közben Fotó: Gódorné Hasenauer Zita

Először jelenik meg a kertépítő szakma

A kétévente megrendezett EuroSkills, azaz a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága palettáján az idén jelenik meg először a kertépítő szakma. Az előzményekről a szombathelyi érdeklődők már értesülhettek, hiszen a a Herman Ottó szakgimnáziumban megrendezett Savaria Parcum kertépítő verseny szolgált az országos döntő előselejtezőjeként. Innen hét középiskolás csapat jutott tovább, hozzájuk még további három kétfős közösség csatlakozott. A versenyen ugyanis 18 és 25 év közötti fiatal szakemberek vehetnek részt, függetlenül attól, hogy tanulnak-e még, vagy már dolgoznak.

Pap Levente munka közben Fotó: Gódorné Hasenauer Zita

Országos döntő

A verseny országos döntőjét a múlt hét három napján át tartották a Construma kiállításon, a Hungexpo C pavilonjában. A csapatoknak egy 6 méterszer 5 méteres magas-ágyást kellett elkészíteniük térburkolattal, gyepszőnyeggel, kis vízmedencével és csobogóval. A feladatból is látszik, hogy nemcsak kertészkedniük kellett, hanem magasépítési, burkolási, víz- és villanyszerelési ismeretekről is tanúságot kellett tenniük. Menet közben a látogatók is figyelhették a munkájukat, a zsűritagok pedig árgus szemekkel követtek minden munkafázist. Pontozták a precizitást és a szakszerűséget, a csapatmunkát, a kreativitást, sőt még a munkaterület rendjét és a versenyzők időbeosztását is. A teljesítményeket egyénileg értékelték, így a befutó páros két tagja más-más csapatból került ki. A szombathelyi Pap Leventének, aki 2017-ben végzett a Herman Ottó szakgimnáziumban parképítő és -fenntartó technikusként, a szeptemberi Európa-bajnokságon Pintér Márton lesz a párja. Ők a megmérettetésig egy száznapos, intenzív felkészítőn vesznek részt a kereskedelmi és iparkamara ösztöndíjával. Rajtuk kívül még három „tartalék” versenyző is felkészül, egyikük az ugyancsak szombathelyi Stummer Gergő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában