Felkészülési gyakorlat

2018.04.14. 15:30

Nyúlgát épült a csákánydoroszlói Dózsaligetben

Nemzeti minősítő gyakorlatot végeztek szombaton az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport tagjai Csákánydoroszlón, az árvíz idején mindig kritikus pontnak számító Dózsaligetben.

Pósfai Péter

Bedőcs Tibor és Papp Milán

Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

A reggel 7 órára a helyszínre érkezőket hatalmas homokdomb fogadta: abból készült a nyúlgát.

A nyúlgát építése az árvízi védekezés során fontos feladat.

A feladat leírásából, mely felkészülésül szolgált a gyakorlatozóknak, megtudhattuk, miként kell biztonságos munkát végezni: „A munkát célszerűen úgy szervezzük, hogy a homokzsákokat az anyag nyerőhelyen — viszonylag kedvezőbb körülmények között — előre megtöltjük és így szállítjuk a beépített helyére.

A homokzsákokat a töltés tengelye irányában, soronként és rétegenként kötésben rakjuk. A homokzsák önmagában is jó hullámvédelmet jelent, de alkalmazhatjuk a fóliával való védelmet. Ha a homokzsákból épült nyúlgát hosszabb ideig magas vizet tart, mögötte földerősítést, megtámasztást alkalmazhatunk.”

A zsákok megtöltésére, a felhasznált zsákok telítettségére, az egymásra helyezés pontos rendjére egyaránt figyeltek a gyakorlatozók.

A gyakorlatnak természetesen egyéb elemei is voltak. A buzgár megfogása, a szivattyúk telepítése és szabályos működtetése, a térvilágítás kitelepítése, a partfal megtámasztása és az elsősegélynyújtás mind kiemelt elem volt a megmérettetésen.

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott sajtószóvivője elmondta, hogy a nemzeti minősítő gyakorlaton valamennyi egység eredményes munkát végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában