VN-összeállítás

2018.04.15. 07:00

Kiemelkedő választási aktivitás, hurok miatt pusztuló őzek – Ez történt a héten Vas megyében

Hetven százalék feletti részvétel volt az országgyűlési képviselő-választáson Vas megyében. Drótból készült hurkokat és az azokban elpusztult őzeket fedezett fel egy vadász a bogáti fasornál. Genetikai károsodással született, gyógyíthatatlan kisfiú-ért szerveznek jótékonysági bált.

A babakocsiban az ötéves Sing Máté, akik fölé hajolnak: Nagy Veronika, az édesanyja és Benkő Rozália, a nagymama Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Választás

- 2002-ben volt legutóbb ennyire magas a választási részvétel Vas megyében – összegezte dr. Balázsy Péter, a Vas Megyei Területi Választási Iroda vezetője. Vas megye 216 településének 366 szavazókörében összesen 204 671 választópolgár dönthetett az országgyűlési képviselőkről.

Szovák Attila kislányával, Zorkával adta le szavazatát a Dési iskolában Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A választásra jogosultak folyamatosan érkeztek az urnákhoz. Az első – 7 órai – részvételi adatok szerint addig 4382-en szavaztak a megyében: ez 2,14 százalékos, magas részvételi arányt jelentett. A külképviseleti szavazatokat és az átjelentkezettek szavazatait egyaránt a 40. számú szavazókörben, a levéltárban gyűjtik, gyűjtötték Szombathelyen. Ott volt a legmagasabb a részvétel, de 19 óra előtt ott is megszűnt a sor. Magas részvételi arány mellett elsöprő Fidesz-KDNP-győzelemmel zárultak az országgyűlési választások Vas megyében. Volt olyan, ahol több tízezer szavazatnyi különbség is volt az első és második helyezett között.

Kámán György hivatásos vadász ottjártunkkor is talált újabb hurkokat az erdősávban Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Szörnyű pusztítás

Szörnyű kínok között pusztult el tíz őzsuta és két őzbak a bogáti fasornál: valaki hurkokat rakott ki egy erdősávban. A rendőrség nyomoz. A Sormás Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza, Kámán György kedden fedezte fel az erdősávba kirakott, drótból készült hurkokat és az azokban elpusztult őzeket. Körbejárta a területet, összesen tizenkét tetemet talált: a tíz, feltehetően keserves kínok között kimúlt őzsuta közül kettő vemhes volt, májusban ellettek volna. A terület ígéretes őzbakja is áldozatul esett egy másik társával együtt. Kámán György kihívta a rendőröket, akik nyomoznak az ügyben. A vadász az-óta vagy száz hurkot szedett össze az erdősávból: mind-egyiket a vad útjába, a csapa fölé helyezte ki az elkövető. Biztosra ment: volt olyan csapa, amelyik fölé jobbra és balra is került hurok. A területet jól ismerő, negyven éve hivatásos vadászként dolgozó férfi még soha nem tapasztalt ilyen kegyetlenséget.

A babakocsiban az ötéves Sing Máté, akik fölé hajolnak: Nagy Veronika, az édesanyja és Benkő Rozália, a nagymama Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Szeretik

Kemenessömjénben a család, a falu, sőt a tágabb környezet is elfogadta Sing Mátét, aki genetikai károsodással született, gyógyíthatatlan. Úgy gondozzák, szeretgetik, hogy a világában minden rendben legyen. Ahogy az anyukától, Nagy Veronikától megtudjuk, Máté bizonyos agysejtjei elhaltak egy génhiba miatt. Az édesanyja és a nagyanyja beletörődött, elfogadta, hogy ő ilyen, az édesapja még reménykedik a csodában. Máté fizikailag tartja a növekedés ütemét a kortársaival, igaz, nagyon vékony, mindössze 12 kilogramm.

A házuk erőteljesen felújításra szorul, a szobák berendezettek, a kisfiú ágya a szülőké mellé van húzva, ott alszik közvetlenül az édesanyja közelében. Amíg kint beszélgetünk, csendben fekszik a hátán, jó gyerek, sokat mosolyog, ritkán sír. Ötéves, pépes ételekkel etetik, fecskendővel itatják, befecskendezve a teát a szájába, óvatosan, mert sokszor a saját nyálát sem nyeli le. A kezével, lábával nem tud csinálni semmit, a fejét önállóan nem tartja, egyedül nem tud ülni, nem beszél, nem is fog. A család nagy álma, hogy kibővítsék a fürdőszobát, mert nem lehet már a szűk helyen elférni Mátéval, pedig nagyon szeret fürdeni.

A cél érdekében az anyuka testvére jótékonysági bált szervez szombatra a kemenessömjéni kultúrházba. Sokan ígérik, hogy elmennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában