Budai Zolta

2018.04.19. 17:08

Perbeszédben ők lettek a legjobbak

Abszolút első helyet szereztek az ELTE fiatal jogászai – köztük a szombathelyi Buda Zolta – a Washington DC-ben rendezett Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen az összevont felperesi és alperesi beadványok kategóriában.

Tóth Kata

Orosz Dzsenifer, dr. Csernus Máté, Balázs Gergő, Németh Olívia, Buda Zolta, dr. Kajtár Gábor és Bazánth Barbara az eredményhirdetés után Fotó: Anastasia Zhukova

A budapesti egyetemisták a döntőben több mint 120 csapatot utasítottak maguk mögé, köztük olyan egyetemek válogatottjait, mint a Yale vagy a Berkeley. A csapatok 25 oldal terjedelmű jogeset alapján dolgozták ki mind a felperesi, mind az alperesi érvelést, és 60-70 oldalas angol nyelvű beadványokat kell készíteniük, amelyen négy hónapig dolgoztak. A szóbeli fordulón a peres felek – egymás írásbeli beadványainak ismeretében – háromfős bírói testület előtt adták elő 45 perces angol nyelvű perbeszédüket. A 23 éves Buda Zoltát, a a Nagy Lajos Gimnázium egykori diákját Hollandiában értük el, ott ösztöndíjas.

Orosz Dzsenifer, dr. Csernus Máté, Balázs Gergő, Németh Olívia, Buda Zolta, dr. Kajtár Gábor és Bazánth Barbara az eredményhirdetés után Fotó: Anastasia Zhukova

– Minden évben fiktív nemzetközi jogeseteket kapnak a csapatok, két kitalált állam jogvitája a tárgy. A jogeset a világ eseményeire reagál, olyan kérdéseket tesz fel, amelyekre igazából nincs tökéletes válasz, ugyanúgy lehet pro és kontra is érvelni. Én idén két témával foglalkoztam: a nukleáris leszerelési kötelezettség a nemzetközi jogban, valamint a fegyveres erő alkalmazása és a háborús jog. Fél éven keresztül folyamatosan dolgoztunk, a sikerhez felkészült és elhivatott tanáraink segítsége is kellett. Zolta szerint a bírák megnyerésének két összetevője van: a tárgyi tudás, a jó és okos érvelés és az elegáns prezentáció.

A Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny hatvanéves hagyományával a legnagyobb múltú és legjelentősebb joghallgatóknak rendezett nemzetközi megmérettetés, amelyen majd 100 országból évente mintegy 600 csapat vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában