zöld város

2018.04.07. 09:05

Szeptemberre kizöldül Répcelak

Teljesen megújul őszre a butiksor előtti terület. Új parkolókat alakítanak ki, parkosítanak, és egy szökőkutat is építenek.

Budai Dávid

A Zöld Város-program nyitányaként a gyerekek mézet és szörpöt is kóstolhattak Fotó: Nagy Jácint

Elstartolt pénteken a Zöld Város programsorozat. A rendezvény a víz világnapjához kapcsolódott volna, de az akkori rossz időjárás miatt két héttel elhalasztották a programokat. Sajnos az időjárás az erős szél miatt most sem volt a legjobb, de legalább nem esett, így a gyerekek megismerkedhettek a vízi élővilággal a Répce partján és a nicki műgátnál, valamint szörpöket és mézet kóstolhattak a főtéren. Szabó József polgármester beszédében kifejtette, hogy április 6-a az év legnagyobb beruházásának a kezdete, hiszen nemcsak az ismeretterjesztő és közösségi programok indultak el, de egyúttal a munkaterületet is átadták a kivitelezőnek.

A Zöld Város-program nyitányaként a gyerekek mézet és szörpöt is kóstolhattak Fotó: Nagy Jácint

– A mostani beruházás egy szépészeti beavatkozás lesz, amely arról szól, hogy teljesen megújul a butiksor előtti és mögötti terület. A megszépülő belváros révén remélhetőleg tovább javul majd az itt élők komfortérzete – fogalmazott a polgármester. Ezt követően Varga-Lang Károly, a kivitelező cég képviselője ismertette a beruházás részleteit. Mint elmondta, teljesen megújul az utca világítása, a ledes világítótesteket 18 díszkandeláberen helyezik el. A butiksor mögötti kiszolgálóút is teljesen megújul, a szakasz egységes térburkolatot kap, kialakítanak 18 parkolót is. A területen zárt és korszerű csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki. A leglátványosabb elemei a beruházásnak azonban mégsem ezek lesznek, hiszen a butikok előtti terület teljes rekonstrukción esik át, ahol zöldterületeket alakítanak ki, padokat helyeznek el, a tér közepén pedig egy szökőkút lesz. Az érdemi munka április második felében kezdődik, a beruházás kellemetlen felével: felbontják a régi burkolatot, kicserélik a közműveket, kiváltják a kábeleket. A tervek szerint ezekkel a munkálatokkal június végére végeznek, hogy aztán szeptemberre már csak valóban a szépítkezés maradjon hátra. A beruházással csaknem 2500 köbméter földet mozgatnak meg, 1700 egynyári virágot, 800 cserjét és 52 fát ültetnek. A komplex városképi fejlesztés a TOP-pályázaton elnyert 150 millió forintból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában