orvosi igazolással

2018.04.16. 17:30

Vas megyében is ingyen kapnak életmentő tetoválást a cukorbetegek és inzulinrezisztensek

Ingyenes tetoválást készít Náhóczkiné Balogh Annamária cukorbetegeknek. Egy tetoválás, amely nem feltétlenül a viselőjének szól, jóval inkább a környezetének, és akár életmentő is lehet.

KÁNYA DÓRA

Polgár Szabolcs diabétesztetoválását Náhóczkiné Balogh Annamária készíti Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

- Orvosi igazolással kezdődik az egyeztetés, azon van feltüntetve, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegről, esetleg inzulinrezisztenciáról van-e szó. Aztán körülbelül 20-25 perc, és kész a tetoválás – kezdi Náhóczkiné Balogh Annamária tetoválómester. Annamária márciusban találkozott az interneten azzal a – mára már országossá váló – kezdeményezéssel, amely során ingyenes tetoválást kapnak a diabéteszesek, felhívva a környezetük figyelmét betegségükre. Ez egy színben és formában egységes nemzetközi jelkép, a bal alkarra, a csuklóhoz közel rajzolják fel, mert ott szoktak pulzust mérni. Attól függően, melyik betegségről van szó T1-es, T2-es vagy IR feliratot helyeznek el egy kék körben, alá pedig a diabetic szó kerül. Tizenhat éves kortól engedélyezett ez a fajta a tetoválás, akkor még természetesen szülői beleegyezéssel.

Polgár Szabolcs diabétesztetoválását Náhóczkiné Balogh Annamária készíti Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Annamária családjában sok a cukorbeteg, így személyes indoka is van annak, hogy segíteni szeretne. Hétről hétre egyre többen keresik fel, hogy csináltatnának ilyen tetoválást, többüknek ez az első. – Sok diabéteszes fél a tetoválástól, mert vérezhet közben, azonban ha jól készítik el, semmi baj nem történhet. De hozzá kell tenni, hogy a cukorbetegeknek kicsit lassabban gyógyulnak a sebeik, türelmesnek kell lenniük – hangsúlyozza Annamária, aki már három éve tetovál.

- A diabétesz nem feltétlenül velünk született betegség, én tíz éve vagyok cukorbeteg. Egy hipoglikémás roham esetében sok esetben ittasnak is nézhetik a cukorbetegeket, és nem mennek oda segíteni. Sőt a megfelelő inzulinterápia mellett is előfordulhat, hogy egy diabéteszes hirtelen rosszul lesz. Nekem naponta négyszer kell beadnom az injekciót, nagyon oda kell figyelni mindenre. Szerencsére velem még nem fordult elő, hogy az utcán rosszul lettem, de fontosnak tartottam, hogy rajtam legyen egy ilyen jelkép, mivel akár életet is menthet – emeli ki Polgár Szabolcs, akinek ez az első tetoválása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában