tavaszi fesztivál

2018.05.08. 19:24

A kárpátaljai Csipkés együttes meghódította a celldömölkieket

A kárpátaljai Csipkés együttes először lépett föl Celldömölkön a tavaszi fesztiválon, de minden bizonnyal nem utoljára. Zene, tánc, szépség. Ez a Csipkés.

VN

A Csipkés a KMKK-nál. Énekel: Szikora Nikolett Fotó: Gyuricza Imre

Az együttes 2014 őszén alakult azzal a céllal, hogy „megőrizze, fenntartsa és továbbadja a magyar népzenei kultúrát”. Az együttes tagjai egytől egyig fontosnak tartják a felnövekvő generációk aktív bevonását a táncházmozgalomba: már óvodás kortól. A Csipkés programjai között szerepel a különféle tájegységek népzenéjének bemutatása, a népdaltanítás, a népi hangszerek bemutatása, a néptáncoktatás. Mentorként és példaképként becsülik, tartják számon Pál István Szalonnát, aki minden törekvésükben támogatja őket; negyedik éve mesterkurzusokat szervez Kárpátalján minden népzenét kedvelő együttes és csoport számára.

A Csipkés a KMKK-nál. Énekel: Szikora Nikolett Fotó: Gyuricza Imre

A Csipkés nyolc tagot számlál. A vezető, egyben prímás: Molnár István vállalkozó, aki szívügyének tartja a népzene művelését. Zeneiskolai alapok birtokában hallás után, szívből, kotta nélkül játszik. A brácsás Bernáth Ferenc, aki kiváló népzenei szakember, évtizedekig a téglási kultúrház igazgatója volt, számos zenekar oszlopos tagja. Jelenleg nyugdíjas. A nagybőgős Juhász József, a kereknyei művészeti iskola igazgatója, gitár- és nagybőgőtanár. A harmonikás Szoroka Dániel, aki az idén diplomázott a Munkácsi Nemzeti Egyetem zeneművészeti szakán. A cimbalmos Lénárt Sándor, az Ungvári Kulturális Szakközépiskola elismert cimbalomoktatója, egyetemi tanár. A Csipkés énekese Szikora Nikolett, az Ungvári Kulturális Szakközépiskola, valamint a Budapesti Egressy Béni Református Művészeti Középiskola diákja, a Rózsa népdalegyüttes vezetője. Tánccal színesíti a koncerteket Váradi Emese, az Ungvári Kulturális Szakközépiskola diákja, egyebek mellett a téglási kultúrház néptáncosainak oktatója. Ugyancsak táncol Kács Szabolcs, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium néptánc szakos diákja.

Az együttes szatmári, mezőségi, szilágysági, vajdaszentiványi, gömöri, kalotaszegi, rábaközi, magyarbődi, bodrogközi, viski, dobronyi (stb.) zenét játszik, számos helyen fellépett már a legkülönfélébb rendezvényeken: Kárpátalján és Magyarországon is.

Örömmel vették a celldömölki meghívást, köszönik a város, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, és nem utolsósorban Kovács Zoltánék vendégszeretetét. Valamennyien bíznak abban, hogy hosszú, gyümölcsöző kapcsolat kezdődött Celldömölk és a Csipkés között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában