nyár

2018.05.30. 11:30

Augusztust idéz az őrségi erdő: őzlábgombát is találtunk kedden

Lokálisan sok eső és párás, meleg nappalok: igazi gombaérlelő idő adódott. A Lugosi-patak völgyében még őzlábat is találtunk.

Vas Népe

Károlyi Jenő és Károlyi Barnabás mutatta meg egyik őrségi gombalelőhelyét Fotó: Szendi Péter

– Meglepődtem az őzlábgombán, ami a szakkönyvek szerint van, ahol folyamatosan van áprilistól novemberig, de nálunk az éghajlati viszonyokat figyelembe véve július végétől, augusztustól szokott lenni – hívta fel a figyelmet Károlyi Jenő. Sok-sok gombászév van már mögötte, de mint mondta, ilyen még nem fordult elő, hogy májusban őzlábat szed. Hangsúlyozta, hogy nagyon szokatlan az időjárás, ez a nagy meleg májusban, márpedig a gombák igazodnak a viszonyokhoz.

Károlyi Jenő és Károlyi Barnabás mutatta meg egyik őrségi gombalelőhelyét Fotó: Szendi Péter

– Furcsa módon, ami kora ősszel szokott teremni, most megjelent. Enyhe volt a tél, kevés hóval, és korán melegedett az időjárás. Most pedig teljesen nyár van, az augusztusinak felel meg, márpedig az augusztus és a szeptember a gombák fő termésideje – magyarázta el a szakember. Az őzlábgombán kívül talált még vargányát, rókagombát, érdesnyelű tinórut vagyis csikóvargányát, ez utóbbi nagyon finom, a szlovákok és a csehek nemzeti gombája – mutatta be. Arra mindenképpen felhívta a figyelmet: aki nem ismeri fel a gyilkos galócát, az ne induljon gombászni – szigorúan be kell tartani a szabályokat.

– Elindult a gomba, de ahol nem esett eső, hamar kiszárad a felszín – fűzte hozzá Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Rábagyarmatról van „informátora”, az ottani észlelő, de onnan még nem kapott beszámolót „gombadömpingről”. Azt mondta, egy-két nagy méretű tyúkgombát látott a szombathelyi meteorológiai állomáson, de azok hamar „megsültek”, hiszen ha 28 °C-os a levegő, akkor 40 °C közeli a napsütötte talajfelszín hőmérséklete – vagyis nyílt területen most se keressünk gombát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában