verseny

2018.05.02. 21:29

Mennyi limonádé fér el egy szívószálban?

Több természettudományi versenyben is az országos élvonalban végzett a Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium két hetedikese: Kiss Mihály és Kovács Gergely.

Tersztyánszky Krisztina

A hetedikes Kiss Mihály és Kovács Gergely sok időt töltenek együtt kísérletezéssel a fizikalaborban Fotó: Unger Tamás

Fotó:

Mindketten a nyolcosztályos gimnázium növendékei, és bár kitűnő tanulók, a reál tárgyakat részesítik előnyben. Párhuzamos osztályba járnak, ám a matek-, a fizika- és a kémiaszakkörön közösen készültek a megmérettetésekre. A Katolikus Iskolák Dugonics András Matematikaversenyének országos döntőjéről Gergely az első, Misi a második helyet hozta el. Évfolyamonként mindössze hat diákot hívtak be, akiknek nehéz szöveges feladatokkal kellett megbirkózniuk. Gyenesné Gojsza Mónika készítette fel a fiúkat. A Jedlik Ányos Országos Fizikaversenyen Misi és Gergő egyaránt a második helyen végzett. A feladatsorok mellett fizikatörténetből is vizsgáztak, és kísérletezniük is kellett.

A hetedikes Kiss Mihály és Kovács Gergely sok időt töltenek együtt kísérletezéssel a fizikalaborban Fotó: Unger Tamás

Hamar feltalálták magukat, megmérték például egy csepp limonádé tömegét, térfogatát, s kiszámolták, mennyi fér ezekből egy szívószálba. Vida Mária volt a felkészítőjük. Még most is edzenek Ernyey Tibornéval, ugyanis a Hevesy György nevével meghirdetett kémiaversenyen is továbbjutottak. Misi nyelvtanból, történelemből is aratott babérokat, de az igazi kedvenc a fizika és a kémia, ezen a vonalon szeretne továbbtanulni. A szűkszavúnak tűnő Gergő sem tart a kémiás szóbeli megmérettetéstől. Azt vallja: nagyon meg kell tanulni az anyagot, akkor nem lesz nehéz megszólalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában