diákmunka-börze

2018.05.25. 14:00

Összeszerelő, kasszás vagy fagyiárus – diákmunkásként 170 ezer is lehet a bér

Az idén is összehozták a kínálatot a kereslettel a diákmunka-börzén. Ajánlatok nagy választékban, kedvező bérek.

Tóth Kata

Kiss Renáta és Farkas Alexandra – maguk is diákmunkások – a kortársaiknak beszélnek az aktuális lehetőségekről Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

 

Kiss Renáta és Farkas Alexandra – maguk is diákmunkások – a kortársaiknak beszélnek az aktuális
lehetőségekről Fotók: Szendi Péter / Vas Népe

Lehet vitatkozni, ki a szerencsésebb: az a középiskolás, akinek a nyári szünet egyet jelent a tétlenséggel, a láblógatós nyaralással, a fesztiválozással, vagy akinek ezek helyett vagy mellé diákmunka is jut. Belső késztetésre, a barátokkal való összetartás miatt vagy szülői nyomásra rengeteg fiatal kopogtat majd személyesen, vagy érdeklődik online, telefonon diák-iskolaszövetkezeteknél a következő hetekben. Vajon azok találnak-e könnyebben állást, akik év közben is tudtak munkát vállalni? Hol lehet a legjobb eséllyel elhelyezkedni, kiket, milyen munkakörökre és mennyi pénzért várnak a szünidőben? Az Új Nemzedék Szombathelyi Közösségi Tér diákmunka-börzéjén ennek jártunk utána. Tavaly először gondolták úgy, mondja Polgár Gábor, a közösségi tér vezetője, hogy a kínálatot összehozzák a kereslettel: diákmunkát ajánló cégeknek adtak lehetőséget a bemutatkozásra, a fiatalok regisztrálhattak náluk, és az aktuális lehetőségekről kérdezhettek a standoknál. Idén újra megszervezték a börzét, most is arra biztatják a diákokat, hogy keressék meg időben a szövetkezeteket, bár egyre inkább az a jellemző, hogy egész nyáron tudnak munkát ajánlani, sőt bővül a kínálatuk.

Folyamatos munka nyáron

Az egyik iskolaszövetkezet képviselői, Kiss Renáta és Farkas Alexandra – maguk is diákmunkások – Vas megyei telephelyű multicégek összeszerelői és egyéb betanított munkáit ajánlják, de lehet valaki a segítségükkel Bükfürdőn pénztáros, ruhatáros, fagyiárus is. A lányok állítják: a nyári szezonban folyamatosan lesznek kiadó pozícióik. Az órabérek tekintetében nem rossz a helyzet: ahol nem kell pénzzel bánni, ott 900 forint alatt maradnak, a felelősségteljesebb munkaköröknél akár 1100 forintot is lehet keresni óránként. Aki elmúlt 18 éves, az járhat három műszakba. Aki iskolaidőben rugalmasan dolgozik egy cégnél, vagy előző nyarakon már bevált, azt szívesen hívják vissza. Azt tanácsolják még, két-három héttel a tervezett munkakezdés előtt keressék fel a szövetkezeteket a diákok, hogy időben elkészüljön az iskolalátogatási igazolás, a diákigazolvány, és orvosi vizsgálatra is el tudjanak menni.

Mindenféle munkarendben

Választható munkarendben gyártósori kisegítést ajánl diákoknak egy másik vasi diák-iskolaszövetkezet – ez állandó lehetőségük bruttó 794 forintos órabérért, erre jön még a műszakpótlék, mondja Dancs Viktória. Túlórára és vasárnapi munkára is van lehetőség. Irodai ajánlataik is vannak pénzügyi, beszerzési területen, a mérnökségen 1000 forintért. Júniustól éttermekbe is keresnek diákokat pohárszedésre, mosogatásra, karszalagozásra. A harmadik standnál egy szombathelyi autóipari beszállítóhoz keresnek gyártósori betanított munkára több száz diákot 1050 forintos órabérért. Gyorséttermekbe kasszást, konyhai kisegítőt, takarítót is keresnek, az egyik moziba jegykezelőt,

büfés-pénztárost, gépkezelőt is várnak; ruhanemű-üzletekbe kisegítőt – náluk is széles a választék, és egyre jobbak az órabérek. Kiszámolták:

ha egy diák hétköznap délutánonként dolgozik egy hónapban húsz munkanapot, akkor meg tud keresni nettó 170 ezer forintot.

 

EZT MONDTÁK A DIÁKOK

Szabó Milán
18 éves

- Ez lesz a harmadik nyaram, amikor dolgozom. Lámpa-összeszereléssel és osztrák munkával kezdtem, 10. osztály után a gyakorlati helyemen kaptam munkát, most éjszakai műszakba mennék el. Az álommunka az lenne, ha Ausztriában egy logisztikai cégnél lehetnék targoncás, raktáros vagy komissiózó. Végzettségem ugyan nincs ezekhez, de németnyelv-tudásom és rutinom van.

Grünwald Júlia
16 éves

- Nem vagyok válogatós, de kemény fizikai munkát semmiképpen sem vállalnék. Az egyik cégnél találtam most egy kőszegi adminisztrációs lehetőséget. Magam fizetem a számláimat, így mindig kell, hogy legyen tartalékom, és nyáron szórakozni is szeretnék. Az első hónap a gyakorlaté lesz, fogtechnikusnak tanulok, de délutánonként tudok majd dolgozni. Szerencsére egyre kevésbé akadály az életkor.

Porpáczy Anna
17 éves

- A Horváth Boldizsár középiskolában tanulok, irodai munkát szerettem volna, de mivel még csak 17 éves vagyok, nem vállalhatok. A jobban fizető sárvári vagy szombathelyi gyári munkák mellett maradok, ahová Vátról megoldott a bejárás – raktár, csomagolás is szóba jöhet. Nyáron jogsit akarok szerezni, arra és a balatoni nyaralásra is kell a pénz, és szeretnék hozzájárulni a családi költségvetéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában