kílmavédelem

2018.05.16. 21:11

Szövetség a Föld védelme érdekében

A klímavédelemben a kulcsszerep a városokra hárul – jelentette ki Áder János köztársasági elnök, miután hivatalában fogadta Tarlós István főpolgármestert és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tagjait. A találkozón dr. Puskás Tivadar polgármester is részt vett.

MTI, VN

A Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjai között (balról a negyedik) dr. Puskás Tivadar polgármester Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a döntő szerep a városokra, különösen a nagyvárosokra hárul. A kibocsátás hetven százalékáért ugyanis ezek felelnek – mondta az államfő.

Az Under2 nemzetközi klímavédelmi együttműködésről szóló tárgyalás után Áder János közölte: Budapest 2015-ös belépése után most az Megyei Jogú Városok Szövegségének tagjai – így Szombathely – is egyhangúlag úgy döntöttek, hogy csatlakozni kívánnak a mozgalomhoz.

Az államfő azt mondta, a 2015-ös párizsi klímaegyezménnyel „lélektani áttörés” történt, de még mindig rengeteg a tennivaló, a kitűzött cél eléréséhez a nemzeti vállalások nem elegendőek.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjai között (balról a negyedik) dr. Puskás Tivadar polgármester Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Under2 kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a csatlakozók vállalják: 2050-ig nyolcvan százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását – mutatott rá Áder János. Elhangzott, hogy a nemzetközi mozgalom tagjai ma már világszerte több mint 1 milliárd embert képviselnek. Szita Károly, az MVJSZ elnöke hozzátette: a megyei jogú városok egyhangúlag döntöttek arról, hogy „a klímavédelem nemzetközi éllovasai lesznek. Ezek a városok 2022-ig több mint 100 milliárd forintot költenek majd klímavédelemre, energiahatékonyságra és fenntarthatóságra.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere érdeklődésünkre elmondta: rendkívül fontos ez a kezdeményezés, valamint az, hogy Budapest után – több megyei jogú várossal karöltve – Szombathely is csatlakozik az Under2 kezdeményezéshez. Hamarosan elkezdik kidolgozni Szombathelyen ennek a programnak a részleteit, hiszen mindenkinek tennie kell a környzetünkért. Kiemelte: a Földet mi is csak kölcsönbe kaptuk, és az unokáinknak örökítjük tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában