Segítenek a fecskék

2018.05.07. 10:00

Új szolgáltatást vezet be idén a fogyatékos gyermeket nevelő családok megsegítésére a szombathelyi FÉHE

Új szolgáltatást vezet be az idén a fogyatékos gyermeket nevelő családok megsegítésére a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft (FÉHE).

Tersztyánszky Krisztina

Benkőné Fülöp Enikő személyi segítő ölében a tízéves Armand. Az édesanyjával, Szabó Szilviával a tizenöt esztendős Benedek. Nagy segítség lesz a családnak az új szolgáltatás Fotó: Unger Tamás / VN

A szombathelyi intézmény számos szolgáltatással segíti a fogyatékkal élő embereket és családjaikat. Működteti a Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálatát, Támogató Szolgálata személyi segítést és akadálymentes szállító szolgáltatást nyújt a megyeszékhelyen és a szombathelyi járás területén. A szervezet az egyes szolgáltatások, ellátási típusok egymásra építésével, azok szoros együttműködésével, új lehetőségek keresésével korszerű, komplex és hatékony szolgáltatás nyújtására törekszik a fogyatékos emberek segítésében. Az újonnan induló „fecske” szolgálat annyiban új, hogy munkaidőn túl, a délutáni, esti órákban, vagy akár hétvégén is szakszerű ellátást, felügyeletet biztosít a fogyatékkal élő, tartósan beteg, vagy sajátos nevelési igényű gyereket nevelő családok otthonában. Így a gyermeket, illetve fiatal felnőttet ellátó szülőnek is lehetősége van kikapcsolódásra, el tud menni egy színházba, egy vacsorára vagy éppen egy ballagásra.

Benkőné Fülöp Enikő személyi segítő ölében a tízéves Armand. Az édesanyjával, Szabó Szilviával a tizenöt esztendős Benedek. Nagy segítség lesz a családnak az új szolgáltatás Fotó: Unger Tamás / VN

Bár a „fecske” szó önmagában is jól hangzik, valójában egy betűszó, amely a Fogyatékos Embereket Nevelő Családok Otthonában Nyújtott Időszakos Kísérés és Ellátás szavak kezdőbetűiből tevődik össze. Kezdeményezője Magyarországon a Kézenfogva Alapítvány, amely kísérleti jelleggel már tíz éve működtette ezt a fajta ellátást és biztosítja a jelenlegi program szakmai hátterét. Az év elején az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. közös pályázatán azok a szervezetek nyerhettek támogatást az új ellátási formára, amelyek eddig is működtettek támogató szolgálatot. Az elnyert pályázatból a FÉHE az év végéig tíz család fecske-szolgálatát oldhatja meg.

- A szolgáltatást megbízásos munkatársakkal fogjuk végezni, jelentkezőket még várunk – mondta el Szűcs Gabriella, a FÉHE Fogyatékos Emberek Támogató Szolgálatának vezetője. – Szakképzett segítő szakembereket tudunk megbízni a feladattal, akik munkájukhoz további képzést is kapnak majd. Nagy lépés lesz ez az érintett családok számára. Talán kinyílik számukra is a világ, hiszen eddig a hétvégi, ünnepi felügyeletet csak egymás között, ismeretségi alapon tudták megoldani.

Megkérdeztünk egy érintett családot is az ötletről. Szabó Szilvia három gyermek édesanyja. Két halmozottan fogyatékos gyermekével ápolási díjban részesül, férje több műszakos munkarendben dolgozik. A sérült gyerekek délutáni felügyeletét már 7-8 éve csak külső segítséggel tudják megoldani. Újdonság lesz a család életében, ha ezentúl hétvégeken fel tudnak kicsit töltődni, tudnak úgy programot szervezni, hogy a két fiút szakértő felügyeletre bízva, biztonságban tudják az otthoni nyugodt környezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában