Civil tudósítónktól

2018.05.03. 10:38

Vasi horvátok jártak Dalmácia szép tájain

A Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat az anyaországgal ápolt sokszínű kapcsolat részeként a hosszú hétvégén látogatást szervezett Dalmácia világörökségekkel teli tengerparti városaiba.

László Antal

Trogir, a Kamerlengo erőd Fotó: László Antal

Első nap ellátogattak a Krka folyó fantasztikus látványt nyújtó vízeséseihez, majd a Visovac nevű kis szigetre, ahol a kolostor szerzetese ismerősként üdvözölt mindenkit, ugyanis járt már Szentpéterfán.

A kirándulók a Visovac sziget Szűz Mária Templomban Fotó: László Antal

Másnap, vasárnap lévén Trogir egyik templomában szentmisén vettek részt, majd az aprócska mesterséges szigeten fekvő óvárossal ismerkedtek. Az Adria gyöngyszemének tartott város főterén álló Szent Lőrinc katedrális több magyar vonatkozással bír. Építésének kezdeti időszakában a város a magyar koronához tartozott, kincstárában őrzik a tatárjárás elől 1242-ben ide menekült IV. Béla király köpenyének egy darabját.

A kirándulók a KRKA Nemzeti Parkban Fotó: László Antal

A következő állomás Dalmácia központja, az 1700 éves tradícióval büszkélkedő kikötőváros, Split. Leglátványosabb turisztikai célpontja a Diocletiánus erődítménypalota. A császár 305-ben épített luxuspalotája több mint 300 ezernégyzetméternyi területet foglal el közvetlenül a tengerparton. A Szent Doimus székesegyház alatt a császár egykori mauzóleuma található. A templom főkapuja felett két kőkoporsó a tatárok elől elmenekült IV. Béla magyar király két leányának, Katalinnak és Margitnak a földi maradványait őrzi. A császár életének utolsó éveiben a korinthoszi oszlopokkal ékesített udvarban – a Peristiliumban – fogadta a vendégeit.

Sibenik Szent Jakab temploma Fotó: László Antal

A hosszú hétvége harmadik reggele a Krka folyó partján fekvő Sibenik óvárosi sikátoraiban lelte a szentpéterfai túrázókat. A világörökség részét képező Szent Jakab katedrális felé igyekeztek, megállva egy-egy jellegzetes épület előtt. A dóm a 15. században épült a gótika és a reneszánsz közötti átmenet időszakában. Dalmácia egyik legszebb és legnagyobb katedrálisa. A dóm térről a lépcső a tengerparti sétányra visz.Majd a Szent Barbara múzeum előtt elhaladva a csoport ismét buszra szállt és Zadar felé vette az irányt.

Split Diocletiánus palota – Peristilium Fotó: László Antal

A busz a Kopneni kapu előtt tette le utasait, akik rövid sétával a Fórumra, Zadar ókori központi gyülekezőhelyére érkeztek. A téren elsőként szembetűnő látványosság a Szent Donátról elnevezett két szintes, harangtorony nélküli körtemplom. A mellette álló harangtorony a zadari katedrálishoz tartozik. A szentpéterfaiak az egykori Fórum romjai mellett bazárok sorfala között sétáltak a tengerpartig, felkeresve a tengeri orgonát.

Trogir, a Kamerlengo erőd Fotó: László Antal

Mellette látták a „Nap köszöntése” elnevezésű óriási, 22 méter átmérőjű napelemet, amely a napközben gyűjtött energiából éjszaka látványos fényjátékkal kápráztatja el az arra sétáló turistákat. Valódi haszna azonban, hogy Zadar északi területét elektromos árammal látja el. Arra már a csoportnak nem volt lehetősége, hogy az éjszakai fényjátékban gyönyörködhessen, mert egy jellegzetes horvát borjúsült elfogyasztása után hazaindultak.

Zadar – a Szent Donát körtemplom és a Zadari katedrális tornya Fotó: László Antal

Három napba sűrítve megcsodálták Dalmácia ékességeit, a Horvátországot oly kedveltté tevő óvárosok fényesre koptatott kövezetű ódon sikátorait, a fehér mészkőből épült díszes homlokzatú palotákat, csodás tereket, gyönyörű faragásokkal ékesített katedrálisokat, pálmákkal szegélyezett tengerparti sétányokat, csónakok, yachtok és tengerjáró hajók sokaságát. Maradandó élmény volt, köszönet a szervezőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában