Szentivánéj

2018.06.24. 18:29

Csillagok fenn és lenn Hegyhátsálon

Bár szombaton éjjel az égi csillagokkal nem volt szerencsénk a hegyhátsáli csillagvizsgálóban, sziporkázó csillagrajongókkal találkoztunk.

Ölbei Lívia

Hegyi Norbert, Benkő Imre és Benkő Dóra a csillagvizsgálóban Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

 

Hegyi Norbert, Benkő Imre és Benkő Dóra a csillagvizsgálóban Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

A Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány szervezésében Szent Iván éjszakája tiszteletére nyílt meg a hegyhátsáli csillagvizsgáló június 23-án. Sokan kihasználták az alkalmat. Este 11-kor azonban már úgy elborították a felhők az eget, hogy nem volt érdemes távcsőbe nézni. De Hegyi Norbert gépészmérnök-tanár, egyetemi oktató, doktorandusz – és szerelmetes amatőr csillagász – például megmutatta nekünk azt a távcsövet, amely folyamatosan pásztázza az univerzumot és elképesztő távolságokat befogva lepi meg adatokkal az észlelőket. Hegyi Norbert még a doktori disszertációja témáját is csillagászati érdeklődése alapján választotta ki. Olyan mozgó szerkezetek titkait kutatja, amelyek a magasba bocsátva készíthetnek égi-légi felvételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában